TRŽIŠTE ŽIVE STOKE, ŽITARICA I STOČNE HRANE: CIJENE ŽIVE STOKE SKAČU U NEBESA :: Semberija INFO ::

 

TRŽIŠTE ŽIVE STOKE, ŽITARICA I STOČNE HRANE: CIJENE ŽIVE STOKE SKAČU U NEBESA


Na bijeljinskoj Stočnoj pijaci, koja posluje u okviru Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije“ rano jutros, s obzirom na to da je utorak pijačni dan, prasići do 30 kilograma žive vage prodavani su po cijeni od 7,5 KM po kilogramu. Jagnjad je nuđena po cijeni od 7,50 do osam KM po kilogramu žive vage, ovce po 3,50 KM po kilogramu, svinje prve klase, do stotinu i deset kilograma, cijenjene su 3,5 KM po kilogramu, dok su svinje u međuklasi nuđene po cijeni od 2,8 do tri KM po kilogramu žive vage.

Što se tiče cijena žitarica, za stotinu kilograma kukuruza prodavci su tražili od 80 do 85 kilograma, dok je pšenica i ječam, takođe, nuđena po cijeni od 80 KM za stotinu kilograma.


Boro Simić, zaposlen na Agrotržnom centru „Knez Ivo od Semberije“ kaže da su samo prije mjesec dana prasići težine do 30 kilograma nuđeni po cijeni od četiri KM za kilogram žive vage.
S druge strane, u međuvremenu je drastično poskupjela i stočna hrana. 

Jasna Jović, komercijalista u preduzeću „Savić company“, kaže da je sojina sačma drastično poskupjela u odnosu na prošlu godinu, kao i kukuruz, koji predstavljaju osnovne komponente za proizvodnju stočne hrane i premiksa.
„Sojina sačma je u prošloj godini na berzi koštala od 330 do 350 eura za tonu, dok sada košta od 590 do 630 eura za tonu. Kukuruz je u prošloj godini koštao 35 do 40 KM za stotinu kilograma, da bi mu sada cijena iznosila u nabavci oko 70 KM za stotinu kilograma. S obzirom na to da smo kukuruz uvozili iz Srbije, u međuvremenu je stupila na snagu zabrana izvoza iz Srbije, tako da se snalazimo onako kako znamo i umijemo. Stočna hrana je od početka godine poskupjela od 20 do 25 odsto, zavisno od vrste proizvoda, jer uz pomenute bazične sirovine poskupjelo je i gorivo“, kaže Jasna Jović.

Semberija info - Lj. Ljubojević