BIJELjINA SVE BLIŽE OTVARANjU PRIHVATILIŠTA ZA DJECU U RIZIKU :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA SVE BLIŽE OTVARANjU PRIHVATILIŠTA ZA DJECU U RIZIKU


Povodom 12. aprila - Međunarodnog dana djece ulice, Udruženje građana “Otharin” održalo je danas Konferenciju pod nazivom “Trgovina djecom - pravo na sigurnost i obaveza pružanja zaštite svakoj potencijalnoj žrtvi”.

Prosjačenje je jedan od najprisutnijih oblika iskorišćavanja djece, a milostinju na ulici uglavnim traže djeca iz romskih, višečlanih porodica. Uprkos nastojanjima nadležnih, problem prisutan na ulicama Bijeljine, ali i drugih većih centara u Srpskoj, teško je riješiti.



Udruženje građana “Otaharin” je 2019. godine pokrenulo inicijativu za osnivanje privatilišta  za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja, kao i djecu koja su u riziku da postanu žrtve krivičnih djela.

-U borbi da sklonimo djecu sa ulice, susrećemo se sa brojnim poteškoćama, kao što su prije svega zloupotreba djece od strane roditelja, predrasude, pravni nedostaci, ali  i nedovoljni smještajni i profesionalni kapaciteti. Kada je riječ o djeci ulice, najčešće su to djeca mlađeg uzrasta i to je ono, što je zaista uznemiravajuće. Za otvaranje prihvatilišta u našem gradu,potrebna su sredstva , kao i politička volja ali nadamo se da smo sve bliže realizaciji ove ideje”, kaže  Dragan Joković, izvršni direktor UG "Otaharin".



- Naša je dužnost i obaveza, kao lokalne zajednice, da se aktivno uključimo u rješaavanje ove problematike. Grad Bijeljina bi u toku ove godine trebao ući u razvijanje projektnog zadatka za izgradnju projektno-tehničke dokumentacije, kako bi  Bijeljina dobila prihvatilište, gdje bi se zbrinjavala djeca u riziku, a koji bi ujedno mogao biti i jedan regionalni centar ovakvog tipa. Cilj je zaštititi svako dijete, jer sva djeca imaju pravo na srećno djetinsto”, poručio je ovom prilikom, gradonačenik Bijeljine Ljubiša Petrović.

​Semberija info - S. Nikolić