ŠAHOVSKA SEKCIJA OŠ “SVETI SAVA“ NAJUSPJEŠNIJA U REPUBLICI ZA 2022. GODINU :: Semberija INFO ::

 

ŠAHOVSKA SEKCIJA OŠ “SVETI SAVA“ NAJUSPJEŠNIJA U REPUBLICI ZA 2022. GODINU


Foto
U nedjelju, trećeg aprila u Banjaluci je održana sportska manifestacija Male olimpijske igre Republike Srpske za osnovne škole. U dijelu takmičenja rezervisanom za šah učestvovala je i šahovska sekcija Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Bijeljine kao prethodni pobjednici gradskog i regionalnog takmičenja u šahu. U veoma jakoj konkurenciji mladi šahovski talenti su uspjeli osvojiti prvo mjesto i zlatnu medalju. Ovo je drugi put, nakon 2019. godine  da učenici ove bijeljinske škole postanu šampioni Republike Srpske u šahu za osnovne škole na Malim olimpijskim igrama.

Na danas održanom prijemu za zlatne šahiste gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović je pohvalio zalaganje svih koji su doprinijeli da zlatna medalja sa Malih olimpijskih igara još jednom dođe u Bijeljinu.
 

-Od profesora Solakovića smo dobili jednu kvalitetnu inicijativu koja se tiče jednog vizionarskog pogleda na šah kao sport na nivou grada Bijeljina. Razgovarali smo o načinima popularizacije šaha i formiranja šahovskih sekcija u svim bijeljinskim osnovnim školama. Sa druge strane, Gradska uprava će materijalno pomoći šahovsku sekciju OŠ „Sveti Sava“ kako bi nastavili trenirati u optimalnim uslovima i postizati ovako dobre rezultate“, rekao je gradonačelnik Petrović.



Šahovsku ekipu OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine na MOI RS činili su sljedeći učenici: Mirko Šajin, IX razred (1. tabla), Emanuel Lazić, VIII razred (2. tabla), Vuk Solaković, VII razred (3. tabla),  Faruk el Chekh, VIII razred (3. tabla), Teona Dukić, VII razred (4. tabla), Marko Zekanović, IX razred (4. tabla) i Veljko Solaković, II razred. Kapiten šahovske ekipe bio je nastavnik Igor Solaković, voditelj šahovske sekcije.

Voditelj šahovske, zlatne sekcije u OŠ „Sveti Sava“, Igor Solaković upoznao je, između ostalog,
gradonačelnika Bijeljine o inicijativi da se putem Šahovskog saveza Republike Srpske te Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi RS šahu u osnovnim školama na području Republike dadne položaj koji zaslužuje, ili kroz obavezu formiranja šahovskih sekcija u svim osnovnim školama ili kroz šah kao izborni nastavni predmet.

(Semberija info)