IZGRADNjA AUTO - PUTA POČINjE U ROKU OD 45 DANA :: Semberija INFO ::

 

IZGRADNjA AUTO - PUTA POČINjE U ROKU OD 45 DANA


Ključna vijest, koju vam možemo saopštiti, jeste to da izgradnja auto - puta od Rače do Bijeljine počinje do početka juna, kada će otpočeti prvi radovi i kada će izvođač biti uveden na gradilište, izjavio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem i predsjednikom Skupštine grada Aleksandrom Đurđevićem.

“Do kraja godine ćemo sklopiti ugovore za izgradnju auto - puta od Banjaluke do Bijeljine, za dionicu od Johovca do Vukosavlja i od Vukosavlja do Brčkog. Tender za dionicu od Bijeljine do Brčkog, takođe, biće raspisan u ovoj godini. Naš plan je da do 2026. godine Banjaluka auto - putem bude povezana sa Beogradom. To je veliki izazov i imperativ za sve nas, ali sam siguran da je to moguće izgraditi u navedenom roku”, izjavio je ministar Ćorić, naglasivši da će pristupni i lokalni putevi, koji će se koristiti tokom izgradnje auto - puta,  biti uređeni u skladu sa potrebama stanovništva koje živi na tom području.


“ Znali smo za određene  priroritete i oni su uvršetni u dinamiku poslovanja “Puteva RS” u ovoj godini. Riješićemo problem prekategorizacije lokalnog puta kroz Ljeljenču, izgradićemo dodatnu priključnu traku kod skretanja za Dragaljevac, na magistralnom putu Bijeljina - Brčko, a predviđena je i rehabilitacija magistralnog puta Bijeljina - Brčko. U ovoj godini riješićemo i problem bezbjednosti pješačkog prelaza u Patkovači, kod škole “Jovan Dučić”. Neki problemi su u fazi rješavanja, odnosno izrade projektno - tehničke dokumentacije. Vlada RS je planirala iznos od 750.000 KM za rekonstrukciju dionice, u dužini od 400 metara, u Ulici Stefana Dečanskog”, izjavio je ministar Ćorić, naglasivši da će kompletna rekonstrukcija ove ulice koštati više od šest miliona KM.
Gradonačelnik Ljubiša Petrović izjavio je nakon sastanka da je od resornog ministra Nedeljka Ćorića ovom prilikom dobio uvjeravanje da će izgradnja auto - puta otpočeti u roku od  45 dana, kao i izgradnja pristupnih saobraćajnica koje su neophodne za priključenje na novi auto - put.

“Za nas je izuzetno važno rješavanje i drugih problema, kao što je izgradnja priključka kod “Novoforma”, na Pavlovića putu, jer je na toj dionici izgubljeno nekoliko života. Važna nam je izgradnja priključne trake kod “Mljekare Dule”, rekonstrukcija raskrsnice kod otpada “Milkus” u Čađavici, proširenje mosta kod stovarišta “LD”, izgradnja priključne trake kod preduzeća “Pass” u Ljeskovcu, rehabilitacija puta od Novog do Gornjeg Crnjelova, u dužini od tri kilometara, reghabilitacija puta u Donjoj Bukovici,  u dužini od pet kilometara, postavljanje pješačkog semafora kod škole u Patkovači, rješavanje problema kritične raskrsnice kod “Eko depa” na gradskoj zaobilaznici, ali i prekategorizacija puta od Ljeljenče do Gornje Čađavice”, istakao je gradonačelnik Petrović.
Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević izjavio je da je neophodno češće organizovati  ovakve sastanke, kako bi se brojni problemi brže rješavali.

“ Za nas je izgradnja auto - puta najvažniji projekat, čija će realizacija otpočeti za mjesec i po dana. Taj projekat će otvoriti niz pogodnosti u oblasti razvoja privrede i aktiviranja poslovno - industrijskih zona. Mi ćemo biti maksimalno ekspeditivni i ekspresno ćemo donositi odluke, kako bismo pomogli da se ovaj i drugi slični projekti projekti na vrijeme realizuju”, istakao je Đurđević.

Semberija info