Komemoracija akademskom slikaru Miladinu Lukiću: Bio je veliki čovjek :: Semberija INFO ::

 

Komemoracija akademskom slikaru Miladinu Lukiću: Bio je veliki čovjek


U zgradi Centra za visoko obrazovanje, danas je održana komemoracija preminulom profesoru Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i akademskom slikaru, Miladinu Lukiću.
Na komemoraciji je pored porodice, prisustvao veliki broj kolega, studenata i načelnik opštine Lopare, Rado Savić.



Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta, rekao je da će profesora Lukića pamtiti po pozitivnoj energiji i stavu prema životu, ljudima, kolegama i studentima.
-Bio je veliki čovjek koji je živio i radio sa nama, a tako će i ostati, bez obzira na to da je otišao na neko ljepše mjesto. On je čovjek koji je tu od osnivanja Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i neko po kome će se fakultet prepoznavati još decenijama. On je neko ko je utemeljio fakultet, formirajući ga u tim početnim godinama sa drugim kolegama, podižići kvalitet i sve ono što smo uspjeli da uradimo do danas. Miladin je neko ko je mnogo togao dao, ali dao je i specifičan ton svojim šarmom, ličnošću, duhom, humorom i energijom koju je beskrajno imao i nesebično dijelio sa svima“, istakao je Stević.



Rado Savić, načelnik opštine Lopare, rekao je da on u ovom trenutku zamišlja profesora Lukića kao dječaka, koji je krenuo sa majevičkih brda u život, da se školuje, gradi i stvara.
- Stvorio je divnu porodicu, uspješnu karijeru, mnogo poštovalaca, prijatelja i taj krug se nekako završio ponovo na Majevici. Miladin Lukić je bio čovjek ispred svoga vremena. Srećan sam što sam ga poznavao, a  naše poznanstvo je bilo povezano saradnjom i prijateljstvom. Mnogo toga sam naučio od njega i ponio u svoj život. Kao zemljak i kao Majevičanin sam mu neizmjerno zahvalan, jer gdje god da je bio i šta god da je radio, govorio je o svom rodnom kraju, o Majevici i Priboju, slikao je svoj rodni kraj“, rekao je Savić.

Vesna Vujičić, nekadašnji asistent profesora Lukića, kazala je da je bio i da će biti zauvijek poseban duh, umjetnik i poštovalac umjetnosti, kulture, istorije i nasljeđa čitavog čovječanstva.
-Volio je sabornost, a posebno sa umjetnicima i zbog toga je godinama okupljao umjetnike i saborovao, stvarajući djela u svojoj vili Lukića, u rodnom Priboju. Ništa od toga ne bi uspio bez jake podrške svoje porodice, supruge Vesne i sinova Vuka i Stefana, koji su ga podržavali i održavali njegove zamisli i želje i kada je zanemoćao. Na pedagoški rad, ostavio je poseban i dragocjen pečat na mnoge generacije  učenika i studenata, koji su od njega naučili mnogo, ne samo o likovnoj umjetnosti i vještinama, nego i mnogo šire, o opštoj kulturi, istoriji, estetici, duhovnom nasljeđu i životu uopšte“, rekla je Vesna Vujičić.

Studenti profesora Lukića, opraštajući se od njega, rekli su da je on bio „ veliki čovjek i umjetnik“, „pravi gospodin“, „čarobnjak u svakom smislu riječi“, „ljudina“, „vječni laf“, „dobri, divni profa“ i „profesor na čija se predavanja išlo i kada nije bio po rasporedu“.

Podsjećamo, Miladin Lukić bio je redovni profesor u penziji na predmetima Likovne kulture i Metodike nastave likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini.


​Semberija info - Svetlana Jovanović