JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina učestvuje u akciji „April – mjesec čistoće“: Veliki svijete, eko poruku ti šalje dijete :: Semberija INFO ::

 

JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina učestvuje u akciji „April – mjesec čistoće“: Veliki svijete, eko poruku ti šalje dijete


U okviru akcije „April- mjesec čistoće“, koju tradicionalno organizuje Gradska uprava Grada Bijeljina, JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, uzeo je učešće i provešće brojne aktivnosti vezane za očuvanje životne sredine.
Danas su mališani, ali i njihovi vaspitači, započeli „Ekološku nedjelju“ ispred zgrade Gradske uprave Grada Bijeljina pod nazivom „Veliki svijete, eko poruku ti šalje dijete“. Tom prilikom su  mališani iz vrtića dijelili prolaznicima eko poruke.



Slaviša Vujanović, direktor JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina, rekao je da „April – mjesec čistoće“ podržava i njihova ustanova i da oni u toku aprila tradicionalno obilježavaju „Ekološku nedjelju“.
-Trudimo se da kod djece razvijamo osjećaj prema očuvanju životne sredine, ali i da kod njih razvijemo ekološke navike. Danas smo je svečano otvorili i djeca iz starijih vrtićkih grupa dijeliće ekološke poruke, sa ciljem da se i kod naših sugrađana razvijaju ekološke navike, da postanemo svijesni koliko je značajna životna sredina i da čuvamo naš grad i da svako od nas da doprinos očuvanju naše planete“, istakao je Vujanović.



Ljubiša Petrović, gradonačelnik Grada Bijeljina pohvalio je rad mališana, njihovih vaspitača, ali i kompletno rukovodstvo JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ i rekao da se od predškolskih uzrasta gradi svijest koliko je važno imati čist vazduh, vodu i zemljište.
-Kroz ovakve poruke i poslije kroz učenje poznavanja prirode , znaće  da kada uzvratimo prirodi sa njenim čuvanjem i takvim pristupom, ona nam vraća višestruko. Ali, isto tako ove poruke koje se odnose na zagađenost vazduha, rijeka govore nam da ovakva svijest, koju oni danas nose značajna i sa drugog aspekta, a to je da ukoliko ne čuvamo prirodu, onda će nam ona, sigurno, dvostruko jače uzvratiti udarac kroz prirodne nepogode“, naglasioje Petrović.

Maja Perdan Ilić, pedagog Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ istakla je da „Ekološku nedjelju“ obilježavaju u svim njihovim objektima.
-Vaspitači su se i ove godine potrudili da pripreme raznovrsne i razlonike aktivnosti. Svi smo se potrudili da obilježimo „Ekološku nedjelju“ i da podignemo svijest kod građana i da naučimo našu djecu od najranijih uzrasta da čuvaju i paze svoju okolinu“, rekla je Maja Perdan Ilić.
 
Ekološka nedjelja biće obilježena u svim objektima vrtića, ali i u svim grupama u okviru Projekta za djecu u godini pred polazak u školu,  u periodu od četvrtog do osmog aprila 2022. godine.
U ovoj akciji učestvovaće 750 – oro djece, svih uzrasta, sa vaspitačima i roditeljima.
U utorak, petog aprila, u objektu „Mali princ“ biće upriličena modna revija pod nazivom „Reciklaža“, a zatim aktivnost pod nazivom „Jedan cvijetić za ljepši vrtić“. Tom prilikom mališani će saditi cvijeće u dvorištu vrtića i imaće posjetu ekologa.  Zatim, šestog aprila, biće organizovana aktivnost pod nazivom „Mi smo likovni umjetnici“ u objektu „Mali princ“ i organizovan maskenbal za djecu pod nazivom „Šetnja za svaku muku ima lijeka, prošetaj, šetnja je zdrava za čovjeka“ u objektu „Plavi čuperak“. Svjetski dan zdravlja obilježiće aktivnošću „Fitnes u dvorištu“, sedmog aprila u objektu „Radost, a u objektu „Sunce“ u Dvorovima imaće akciju „Moja igračka čuva čuva planetu“.  U petak, osmog aprila, biće organizovana Reciklažna radionica sa roditeljima u objektu „Pačija škola“, kao završna aktivnost „Ekološke nedjelje“, u Novom naselju – Janja.

Semberija info