BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: ZAVRŠEN KONGRES HISPA BH :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: ZAVRŠEN KONGRES HISPA BH


Međunarodni kongres HISPA BH pod nazivom “Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova - postkovid era”, završen je, a učesnici su iznijeli jasan stav da svako ko je preležao virus korona treba da se javi svom ljekaru jer se pokazalo da kovid dovodi do teških oštećenja srca. Predsjednik Organizacionog odbora i direktor Bolnice “Sveti vračevi”, profesor dr Zlatko Maksimović podsjetio je da je Kongres okupio više od 700 registrovanih učesnika, a tokom trodnevnog rada prošlo je oko 1.000 ljudi. 



-Zaključci sa Kongresa narednih dana će biti usaglašeni i predstavljeni javnosti. Zadovoljstvo mi je što je ovakav skup održan u Bijeljini i što Bolnica “Sveti vračevi” uvijek ide korak naprijed”, rekao je prof. dr Maksimović.

Predsjednik Naučnog odbora Međunarodnog kongresa HISPA BH professor dr Nebojša Tasić istakao je da su došli do zaključka da je neophodno da se svaki čovjek koji je preležao kovid javi svom ljekaru, bez obzira da li je imao simptome, blaži ili teži oblik, naglasivši da je drastično povećan broj umrlih od bolesti srca. 

-Pokazalo se da kovid, i kod onih koji su imali blaži oblik, dovodi do teških oštećenja srca i krvnih sudova, koji se možda ne mogu ni osetiti ni prepoznati, bez iskusnog oka ljekara”,  rekao je Tasić i istakao da u prvih tri, šest mjeseca, pa i do godinu dana, kod nekih ljudi kovid pravi značajne oscilacije krvnog pritiska, poremećaj srčanog ritma, upale srčane maramice, srčanog mišića, izaziva srčanu slabost i tako skraćujući život, pravi ljude praktično srčanim invalidima. On je naglasio da je potrebno upotrijebiti multidisciplinarni pristup, te da osim ljekara porodične medicine, budu uključeni i kardiolozi, ako treba i nutricionisti, klinički farmakolozi, neurolozi, dermatolozi. On je je dodao i da je danas zasjedao Izvršni odbor Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, čiji je on predsjednik. 

-Time smo pokazali da u jednoj Bijeljini može biti organizovan jedan svetski sastanak i u mini i maksi formatu. Ponosan sam na organizaciju. Malo mi je žao što grad Bijeljina nije podržao ovaj kongres, nadam se da će se to u budućnosti promijeniti”, rekao je Tasić. Maksimović i Tasić su istakli da je trodnevni Kongres okupio vjerovatno najveći broj učesnika u posljednjih najmanje deset godina, ne samo iz BiH, već možda i sa Balkana.

Podsjećamo da je Kongres održan u organizaciji Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara HISPA, Bolnice “Sveti vračevi” i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, a pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. 

Otvaranju kongresa prisustvovali su, između ostalih, vladika Fotije, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučno-tehnološki razvoj Srđan Rajčević, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić i brojni drugi zvaničnici.


​Semberija info - O. Stjepanović