JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: SUTRA POČINjE TRODNEVNI MEĐUNARODNI KONGRES SA VIŠE OD 600 UČESNIKA :: Semberija INFO ::

 

JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: SUTRA POČINjE TRODNEVNI MEĐUNARODNI KONGRES SA VIŠE OD 600 UČESNIKA


Drugi međunarodni Kongres HISPA BH i ISVH  "Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era" u organizaciji Udruženja HISPA BH, JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje - ISVH  održava se  u Bijeljini od 1. do 3. aprila 2022. godine u Etno Selu Stanišići, pod generalnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Srpske, gospođe Željke Cvijanović i uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i Njegovog preosveštenstva vladike Fotija.

Svečani program otvaranja Kongresa je u petak 1. aprila, u  sali Moskva sa početkom u 19 časova. Predavači na Kongresu  će biti vodeći svjetski stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih bolesti koji će doprinijeti razmjeni novih znanja i iskustava. Za registraciju je do sada prijavljeno više od 600 učesnika iz zemlje i svijeta, što potvrđuje da će ovaj naučni skup biti najveći do sada, u Republici Srpskoj. Pored  predavača iz Republike Srpske, BiH i Srbije, dolaze predavači iz Francuske, Japana, Južne Koreje, Danske, Portugala, Bugarske, Hrvatske, Rusije, Izraela i Litvanije, a procjena je da će za tri dana Kongres posjetiti oko 1.000 ljudi. 

Program Kongresa je akreditovan od strane Zdravstvenog savjeta Republike Srpske.  Na Kongresu će, pored kardiologa, učestvovati neurolozi, endokrinolozi, nutricionisti, klinički farmakolozi, psiholozi, psihijatri i ljekari drugih specijalnosti, kao i doktori porodične i sportske medicine , ali i  medicinske sestre-tehničari.  

- U posljednjih sto godina smo u neprekidnoj borbi sa pandemijom kardiovaskularnih bolesti, a posljednje dvije godine i sa pandemijom kovid 19,  koja dodatno oštećuje srce i krvne sudove. Nalazimo se na pragu teškog perioda,  s toga moramo imati jasne smjernice i da pred građane izađemo sa jasnim programima zaštite zdravlja, a tome će u značajnoj mjeri doprinijeti ovaj Kongres“, naglašeno je u saopštenju Bolnice „Sveti vračevi“.

Semberija info