EKONOMSKA ŠKOLA OSVOJILA GRANT SREDSTVA NA EUPSHIFT RADIONICA :: Semberija INFO ::

 

EKONOMSKA ŠKOLA OSVOJILA GRANT SREDSTVA NA EUPSHIFT RADIONICA


U nedjelju je završena peta po redu eUPSHIFT radionica na kojoj su timovi prezentovali svoja rješena pred žirijem.

​U ime Ekonomske škole Bijeljina  prijavilo se nekoliko timova sa različitim temama, ali tim Respect izabran je za sedmodnevnu radionicu u saradnji sa mentorom Sonjom Milinčić iz Banjaluke. Tim Respect su činili učenici Katarina Stević, Jelena Petrić, Katarina Božić, Nikolina Lancuški i Dragan Vulin, koji su se žiriju predstavili sa temom „Smeta nam nasilje u adolescentskih partnerskim vezama“. Oni su jedan od pet timova koji su osvojili grant sredstva u iznosu od 3.000 konvertibilnih maraka za realizaciju ponuđenih rješenja, uz podršku GENESIS projekt tima, a u oviru projektnih aktivnosti tim se nada podršci lokalne zajednice, kao i medijskoj podršci.

U ime Ekonomske škole Bijeljina rekli su da škola podržava i ohrabruje učenike koji žele formalnim i neformalnim obrazovanjem doprinijeti stvaranju ljepšeg i sigurnijeg okruženja u školi i lokalnoj zajednici.

-Smatramo da multisektorsko uključivanje svih odgovornih za rješavanje problema zajednice može dovesti do ogromnog pomaka i lijepo je znati da su naši učenici prepoznati kao mladi ljudi koji vide problem, koji žele da rade, njeguju prave vrijednosti i grade mostove prijateljstva i ljubavi“, rekli su iz Ekonomske škole i naglasili da će škola podržati sve aktivnosti tima tokom tromjesečne implementacije projekta.

Učenici, koji čine tim Respect, rekli su da su izabrali ovu temu, jer postoji ogroman razlog za brigu zbog količine nasilja kojoj su mlade osobe izložene, a škola je jedna od institucija koja se otvoreno bori protiv sve češće pojave vršnjačkog nasilja.



-Vršnjačko nasilje se može ispoljavati na više načina, a jedan od tih načina je kroz nasilje u partnerskim adolescentskim vezama koje predstavljaju ogroman društveni problem i pitanje javnog zdravlja. Posmatranjem i odrastanjem u primarnoj porodici mlada osoba uči o ljubavi, kao i ponašanju u ljubavnim odnosima. Nasilje u adolescentskim vezama je učestalo i obostrano i teško je odrediti koje oblike nasilja češće primjenjuju djevojke, a koje mladići pošto danas i djevojke uzimaju sve veće učešće kako u fizičkom, tako i u psihološkom nasilju“, istakli su iz tima Respect.

Kroz radionicu tim je intenzivno radio na prepoznavanju, analiziranju i rješavanju problema s kojim su aplicirali na eUPSHIFT.

-Neka rješenja, do kojih smo došli, su planiranje i organizovanje radionica koje će biti fokusirane na ciljnu grupu, odnosno adolescente. Radionice bi bile edukativnog karaktera i radilo bi se po postojećoj metodologiji, s ciljem podizanja svijesti o istaknutom problemu. U planu je da se kroz implementaciju projekta izradi video i štampani materijal koji će takođe biti edukativnog i informativnog karaktera“, naglasili su iz tima Respect.
Ekonomskoj školi je, kroz implementaciju projekta, donirana tehnička oprema, uz pomoć koje su učenici učestvovali na radionici eUPSHIFT u onlajn okruženju. Sve aktivnosti na projektu podržane su od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Inače, adolescencija je period života između djetinjstva i odraslog doba koji obuhvata biološko, psihološko i socijalno sazrijevanje.

Semberija info