POČEO JE 21. POZORIŠNI FESTIVAL „DANI KOMEDIJE“ U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

POČEO JE 21. POZORIŠNI FESTIVAL „DANI KOMEDIJE“ U BIJELjINI


Foto
Večeras je u Centru za kulturu „Semberija“ Bijeljina počeo 21. po  redu Pozoršni festival „Dani komedije“ koji će trajati do 25. marta. Prva  predstava na repertoaru je „Ožalošćena porodica“ u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, kojom je otvoren festival.

Igor Bešlić, direktor Centra za kulturu „Semberija“ rekao je da će građani imati priliku da odgledaju izvanrednih pet pozorišnih predstava sa izvanrednim glumcima.

-Velika je zainteresovanost, a mi ispred Centra za kulturu jako smo zadovoljni. Mislimo da će i ove godine, kao i prethodnih godina publika biti izuzetno zadovoljna“, istakao je Bešlić.



Ljubiša Savanović, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske zahvalio se organizatorima za gostoprimstvo i rekao je da veoma bitno da svi gradovi u RS imaju ovakve festivale.

-Nadam se da će ovaj festival, ali i festivali u drugim gradovima iz godine u godinu rasti i postajati sve ozbiljniji. Posebno mi je drago što je Grad Bijeljina prije par godina dobio svoje pozorište, a to se ne dešava tako često da jedan grad dobije svoje pozorište. Nama iz Narodnog pozorišta RS je drago što smo redovni gosti u Bijeljini i što smo učestvovali na svim festivalima, jako je bitno da Nacionalni teatar RS bude ovdje. Do sada smo svaki put predivno dočekani, kako od organizatora, tako i od publike. Siguran sam da će publika večeras izaći srećna, jer ovo je predstava koju smo igrali širom BiH i Srbije i za ovu predstavu smo dobili mnoge nagrade“, kazao je Savanović.

Aleksandar Stojković Piksi, glumac Narodnog Pozorišta RS rekao je da je ogroman značaj ovog festivala, ne samo za Bijeljinu, nego za cijelu RS.



-Ovaj festival  postoji već 21 godinu, a tada nije bilo ni naznak da će se jednoga dana otvoriti pozorište, a ovaj festival je bio lučonoša pozorišne umjetnosti u Bijeljini. On je okupljao pozorišne trupe i predstave, ovdje smo dolazili i okupljali se. Za ovaj festival bi bilo važno da ima još veću podršku Republike Srpske, ali i grada da bi se mogao uhvatiti u „koštac“ sa nekim većim predstavama, odnosno sa skupljim“, reko je Aleksandar Stojković i dodao da je osnivanje pozorišta ravno osnivanju države.

-Imamo predstavu „Zlatno doba“ u kojoj Kralj Aleksandar Karađorđević kada je pravio državu prvo pravio pozorište, kulturne ustanove i škole jer je to temelj jedne države, jer novac uložen u kulturu višestruko se vraća. Značaj ovog festivala je ogroman i mi sa velikom radošću dolazimo u Bijeljinu, svake godine učestvujemo i imamo veliki broj nagrada sa ovog festivala. Naše izvođenje predstave „Ožalošćena porodica“ razlikuje se po mnogo čemu od drugih adaptacija ove predstave. Nikola Pejaković je „ubio“ pola likova iz ove predstave, izbacio je sve ono što je on smatrao da je previše komična i tražio da mi to igramo kao najveću dramu, ali Nušić je jači od svih nas i publika se „davi“ od smijeha gledajući nas“, istakao je Stojković.



Narodno pozorište Republike Srpske je za predstavu „Ožalošćena porodica“ dobili Sterijinu nagradu na Sterijinom festivalu, a na repertoaru Narodnog pozorišta je već 10 godina.

(Semberija info)