POČELA REGIONALNA KAMPANjA “GRADONAČELNIK, PRIJATELj ROMA“ :: Semberija INFO ::

 

POČELA REGIONALNA KAMPANjA “GRADONAČELNIK, PRIJATELj ROMA“


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma“Otaharin“ Dragan Joković najavili su početak regionalne kampanje  “Gradonačelnik, prijatelj Roma 2019“, koja će u Bosni i Hercegovini trajati od sedmog juna do šestog septembra.

Ova kampanja se po drugi put provodi u BiH, a u okviru je projekta “Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turske“, koji finansira Evropska unija.

-Na osnovu upitnika prikupljenih do šestog septembra, nezavisna komisija odabraće pobjednika takmičenja. Partneri na projektu, u okviru kojeg se organizuje kampanja, organizovaće informativne sesije i sastanke radi daljeg informisanja zainteresovanih jedinica lokalne samouprave o kampanji i takmičenju, rekao je Dragan Joković dodavši da se kampanja i takmičenje ,,Gradonačelnik, projatelj Roma“ istovremeno  provodi u više zemalja na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Centralni događaj biće organizovan u Briselu kada će svi nagrađeni gradonačelnici iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske imati priliku da prime nagradu i da se sastanu sa visokim predstavnicima DG NEAR.

Kampanja „“Gradonačelnik, prijatelj Roma“ usko je povezana sa aktivnim učešćem i integracijom Roma u zemljama koje se još suočavaju sa problemima u inkluziji Roma, a cilj kampanje je da se poveća svijest šire javnosti i nosilaca odluka u lokalnim zajednicama, te da se utiče na promjenu stavova o uključivanju Roma i da se prevaziđu prepreke koje otežavaju ovaj proces.

Mićo Mićić je prvi gradonačelnik u BiH koji je primip proznanje “Gradonačelnik, prijatelj Roma“.

-Zadovoljstvo mi je da sam dio ove priče, a priznanje sam dobio za 2017. godinu. Priznanje je to ne samo meni, nego i našem gradu, zato što imamo niz aktivnosti kojima nastojimo da se naši Romi ne osjećaju kao građani drugog reda, nego da se svakim danom poboljšava njihov položaj u društvu, na njihovu dobrobit, ali i dobrobit Bijeljine, izjavio je gradonačelnik Mićić.