PRAVILNIK O RASPODELI NOVCA MORA SE POŠTOVATI! :: Semberija INFO ::

 

PRAVILNIK O RASPODELI NOVCA MORA SE POŠTOVATI!


Današnja konferencija Savjeta za sport Grada Bijeljina, koja je održana u Centru za kulturu, imala je za cilj da se javnost upozna sa Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za sport za 2022. godinu.

Zoran Sofrenić,  predsjednik Savjeta za sport Grada Bieljina, rekao je da gradonačelnik Ljubiša Petrović okrivljuje Savjet za sport, da je Savjet, prilikom raspodjele prekršio Pravilnik, a da je on dozvolio sebi kao gradonačelnik da izmijeni odluku Savjeta za sport i da raspodijeli sredstva kako on smatra da treba.

-Odgovorno tvrdim da Savjet za sport nije prekršio Pravilnik i da je striktno radio po njemu, a koji je usvojen na sjednici Skupštine grada Bijeljina. Ako gradonačelnik smatra da smo mi prekršili Pravilnik, volio bih da navede neki član gdje smo ga mi prekršili“, rekao je Sofrenić i dodao da je gradonačelnik načinio prekršaj.
-Gradonačelnik je prebacio sredstva pojedinim klubovima prije odluke Savjeta za sport i prije nego što je to zakonsko pravo i iz svega ovoga vidimo da se gradonačelnik oglušio o niz pravila i zakona i nanio štetu velikom broju sportskih klubova. Ovom prilikom ga pozivamo da povuče svoju odluku o preraspodjeli sredstava za sport i da sve vrati u zakonske okvire, a ako to ne bude učinio, bićemo primorani da zakonitosti tih odluka potražimo kod nadležnih organa“, istakao je Sofrenić i pojasnio da je gradonačelnik prekršio Pravilnik tako što neke škole fudbala, odnosno sporta imaju više sredstava od nekih klubova koji imaju takmičarske selekcije u nekim nižim ligama. 

Danijel Perić, član Savjeta za sport Grada Bijeljina, rekao da je koalicija „Dogovor za Bijeljinu“, svojim amandmanima, prethodne dvije godine godine povećala sredstva za sport u iznosu od 190.000 KM i ona sada iznose 1.238.500 KM, samim tim Grad Bijeljina izdvaja najviše sredstava za sport u Republici Srpskoj.

-Kolega Sofrenić je rekao da je gradonačelnik prekršio Pravilnik o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu Grada Bijeljina, a u članu šest tog Pravilnika piše kada gradonačelnik ima pravo korigovati, izmijeniti predloženi raspored sredstava, ukoliko se utvrdi da je u suprotnosti sa odredbama tog Pravilnika. Gradonačelnik, u svom saopštenju, ni jednog trenutka nije naveo koji je član ovog Pravilnika prekršen i gdje je Savjet za sport prekršio Pravilnik“, upitao je Perić.

On je dodao da odgovorno tvrdi da je gradonačelnik prekršio Pravilnik o raspodjeli sredstava za sport u članu pet i članu šest o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu Grada Bijeljina.

-Mi nismo sazvali ovaj pres da govorimo kako smo mi dobri, a gradonačelnik loš, nego smo ga sazvali da svi radimo u skladu sa Pravilnikom koji mora da bude jedina „zvijezda vodilja“ što se tiče raspodjele sredstava. Ovim putem molim cjelokupnu javnost i gradonačelnika da shvati svoju odgovornost i bude gradonačelnik svih građana grada Bijeljina i pozivam ga da kaže gdje je Savjet za sport prekršio Pravilnik o raspodjeli sredstava“, istakao je Perić.

Goran Janjić, takođe član Savjeta za sport, rekao je da je suština ovog presa da gradonačelnik Bijeljine poništi svoju odluku o raspodjeli sredstava, jer ona prema njegovim riječima „nije zakonita i legalna“, u što skorijem periodu.

-Ako ne poništi svoju odluku, mi ćemo biti prinuđeni na neke naredne korake, jer nećemo sjediti skrštenih ruku. Jer smo uložili mnogo truda u uređenje ove oblasti i to nam ne dozvoljava da sjedimo skrštenih ruku i ići ćemo u ispitivanje zakonitosti njegovih odluka, ukoliko ne poništi svoju odluku i ne vrati je u zakonske okvire. Ono što ne zavisi od njegove odluke, jeste naš sljedeći korak, kada u pitanju Koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ i zasijedanje Skupštine grada Bijeljina, a to je da ćemo ići sa izradom novog Pravilnika za sport,  jer nam je u interesu da ova oblast bude potpuno uređena“, rekao je Janjić.

Dodao je da su izvršene isplate pojedinim klubovima prije donošenja odluke o raspodjeli  sredstava i da je to, prema njegim riječima, grubo kršenje zakona.

-Savjet za sport je imao sjednicu trećeg marta, na kojoj je donešen zaključak o raspodjeli sredstava i protokolom su ga dostavili Odjeljenju za društvene djelatnosti,  Gradskoj upravi Grada Bijeljina i gradonačelniku četvrtog marta, a već je trećeg marta, dok je sjednica Savjeta bila u toku, izršena isplata sredstava određenim klubovima i time je pokazan nejednak pristup sportskim kolektivima. Bez obzira kome je i šta je isplaćeno,  mislim da su svi mogli sačekati sa tom tranšom. Zašto je gradonačelnik favorizovao određene klubove, to je pitanje za njega, a nama ostaje da nagađamo“, kazao je Janjić.

Semberija info