HUMANI GIMNAZIJALCI :: Semberija INFO ::

 

HUMANI GIMNAZIJALCI


Sara Stojanović, predsjednica Savjeta učenika u Gimnaziji „Filip Višnjić“ istakla je da je ova akcija jedan od mnogobrojih projekata ovog Savjeta.

-I ovom akcijom pokazujemo kakvi ljudi iz ove škole izlaze. Srećni smo što danas imamo priliku da damo krv i učestvujemo u spašavanju nečijeg života. Važno je promovisati dobrovoljno davalaštvo krvi“, rekla je Stojanovićeva.

Profesor Blagoje Jovanović rekao je da je riječ o dvodnevnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, za koju je prijavljeno više od 50 učenika i profesora.



-Ovom akcijom želimo da pokažemo našim učenicima da budu humani. Krv je jedini lijek koji ne možemo kupiti u apoteci. Broj od 50 učenika koji su se prijavili pokazuje da je ova akcija uspješna“, rekao je Jovanović i dodao da će ovu akciju humanog karakera organizovati i u septembru.

Profesorka u bijeljinskoj Gimnaziji, Nataša Mitrović rekla je da ova ustanova svake godine provodi ovu akciju i na ovaj način dajemo primjer učenicima, ali i ostalim sugrađanima.

-Učenici su veoma zainteresovani“, rekla je Mitrovićeva.

Dragana Jurošević, specijalista – transfuziolog, istakla je da su akcije dobrovoljnog karaktera i da davalac može biti osoba od 18 do 65 godina i naglasila  da se na ovaj način davalaštvo podmlađuje i nastavlja da „živi“.

-Trenutno nemamo deficita krvi svih komponenti i grupa. Kada se desi da nedostaje krvi, obraćamo se članovima porodice pacijenata koji su veliki potrošači krvi, mada se trudimo da je to krajnja adresa kojoj se obraćamo. Nekada se javljaju Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi“ rekla je Juroševićeva.

Ona je naglasila da je u Bijeljini visok procenat dobrovoljnog davalaštva krvi u odnosu na namjensko davanje krvi i napomenula da određenu količinu krvi koju skupe upućuju i svojim pacijentima koji se liječe u, na primjer, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Darija Erak, učenica Gimnazije rekla je da ih u školi uče koliko je važno pomagati drugima i da dobrovoljno davalaštvo je jedno od njih.

-Dati krv znači pružiti nadu, jer davanje krvi, možda, predstavlja spas za nekoga“, rekla je Erakova.

Semberija info