MLADI ENTUZIJASTI IZ ULICE PRVOG DECEMBRA U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

MLADI ENTUZIJASTI IZ ULICE PRVOG DECEMBRA U BIJELjINI


Foto
Koliko smo puta čuli kritike na pasivnost mladih ljudi? Nezainteresovani su, nemaju cilj u životu, uludo razbacuju svoje talente na beskorisne stvari? Dok sve to slušamo, u bijeljinskoj Ulici 1. decembra skladno, ruku pod ruku, žive iskustvo i mladost. Njih dvoje u prethodnom periodu realizovali su brojne društveno korisne akcije koje su stanovnike ove ulice dodatno zbližile. I to nije sve. Nekoliko mladih iz ove ulice odlučilo je dati doprinos novinarstvu u Bijeljini tako što je pokrenulo „Decembarac“ – novine mladih iz Ulice 1. decembar.

-Ime našem listu dali smo po ulici u kojoj živimo, a i rođendan naših novina je prvog decembra. Vidio sam mnogo dječaka i djevojčica koji imaju talenta za pisanje, crtanje, organizaciju i pomislio da nije dobro da ih puštamo da ne pokazuju šta znaju. Tako da smo mi stariji pokrenuli nekoliko naših omladinaca da pokažu šta sve znaju i mogu napraviti“, rekao je za portal „Semberija info“ Uglješa Ćeranić, idejni tvorac „Decembarca“.
 
„Decembarac“ nije kao druge novine. Izlazi jednom mjesečno, štampa se na običnom papiru, ima sedam rubrika, a sa njegovih 15 strana isijava mnogo smjelosti, optimizma i ljubavi. Pored riječi urednika, tu su Vesela, i Slatka strana, Niste tražili, ali mi istražili, Razbibriga, Bojanka za najmlađe i Oglasna strana.



-Kada smo odlučili da pišemo i izdajemo novine, svako je dobio neku ulogu u tom procesu. S obzirom da ja volim da pišem i da već dugo pišem pjesme dobila sam zadatak da se brinem o Veseloj strani („Poezija i proza da prođe nervoza“). Kada utvrdimo neku temu, intervjuišem ljude iz naše ulice koji mogu da nam daju odgovore. U prošlom broju novina objavili smo dva intervjua gdje smo Lara, Marija i ja pokušali da našim čitaocima približimo dvije profesije iz našeg komšiluka“, izjavila je Sara Dragičević, učenica osnovne škole i jedan od urednika „Decembarca“.

Za tehničku podršku je zadužen Davor Žarković, srednjoškolac iz ulice. Sve što njegovi prijatelji zamisle, napišu, nacrtaju, fotografišu, sve to dolazi do ekrana njegovog računara gdje biva sastavljeno u jednu cjelinu. Svaki sljedeći broj „Decembarca“ biće prilagođen mjesecu u kojem izlazi i specifičnostima koje su iz perspektive mladih vezane za taj period. Postojeća redakcija ističe da su svi zainteresovani mladi iz Ulice 1. decembar dobrodošli.

-Moj cilj je da djecu iz ulice okupimo na jedno mjesto oko afirmativnih, korisnih, dobrih projekata tako da lijepo provode vrijeme zajedno, a da istovremeno to druženje pozitivno utiče na njihov razvoj. Velika je stvar da oni u slobodnom vremenu grade jedne male, a vrijedne novine i niko ne zna koliko im to iskustvo sutra može biti dragocjeno“, ponosno je za ,,Semberija info'' istakao Uglješa Ćeranić, naglasivši da „Decembarac“ ima ulogu podsjetnika koji će stanovnike Ulice 1. decembra stalnopodsjećati koliko inteligentne i talentovane djece živi u njihovom komšiluku.

Mladi Decembarci su pred Božić organizovali akciju prodaje badnjaka. Od, na taj način, skupljenog novca organizovali su jednodnevni izlet do Loznice gdje su posjetili manastir Tronoša, Tršić – rodno mjesto Vuka Karadžića i Gučevo. Tu ne prestaju inicijative i planovi za naredne akcije u kojima će mladi iz Ulice 1. decembra raditi, graditi, učiti, upoznavati nove prijatelje, zabavljati se... O svemu tome pisaće „Decembarac“. A svi oni koji žele podržati rad ove ekipe vrijednih prijatelja novine mogu rezervisati putem društvenih mreža ili ih kupiti u prodavnici u ovoj ulici.

(Semberija info)