IZBJEGNUTA VIŠEMILIONSKA ŠTETA U GRADSKOM BUDžETU :: Semberija INFO ::

 

IZBJEGNUTA VIŠEMILIONSKA ŠTETA U GRADSKOM BUDžETU


Foto
Okružni privredni sud u Bijeljini izvršio je prinudnu naplatu od Grada Bijeljina u iznosu od 418.201,90 KM, na ime presude od 24.5.2021. godine u korist „SIMEKS PROM“ D.O.O. iz Janje, donijete u sudskom postupku koji se vodi, odnosno koji je pokrenut protiv Grada Bijeljina od 7. aprila 2015. godine

U ovaj iznos uračunato je 205.000 KM po osnovu sticanja bez osnova sa pripadajućim zateznim zakonskim kamatama, što je ovaj iznos više nego uduplalo.

Uprkos ovoj prinudnoj naplati račun Grada Bijeljina je likvidan.

Presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci, djelimično je usvojena žalba Grada Bijeljina, te je preinačena prvostepena presuda na način da je odbijen u cjelosti dio tužbenog zahtjeva za naknadu štete u vezi izmakle dobiti u iznosu od 2.834.850,50 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od 7.4.2015. godine, a potvrđena je u preostalom dijelu kojim je Grad obavezan da vrati iznos od 205.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od 7.4.2015. godine po osnovu sticanja bez osnova, a što je bio predmet prinudne naplate.

Predmet spora bila je naknada štete koju je „SIMEKS PROM" D.O.O. iz Janje pretrpio u vezi sa izgradnjom višespratnog stambeno-poslovnog objekta „LAMELA 3" u osnovi površine 543 kvadratna metra, u skladu sa regulacionim planom „Filip Višnjić".

Ukupan iznos štete u gradskom budžetu, zahvaljujući neodgovornoj politici vlasti mogao je dostići oko 6.000.000 KM, jer je ovo preduzeće tužilo Grad i za neostvarenu dobit.

Ovo je samo još jedan zatečeni primjer lošeg i nesavjesnog rada u prethodnom periodu koji zajedno sa nedomaćinskim upravljanjem javnim preduzećima i ustanovama situaciju u gradskoj upravi čini nepovoljnom.

(Bijeljina danas)