UOČI PROLjEĆNE SJETVE :: Semberija INFO ::

 

UOČI PROLjEĆNE SJETVE


Ne zna se šta je skuplje - đubrivo ili gorivo

U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi, za koju su mnogi od početkla godine tvrdili da bi mogla biti najskuplja u proteklih nekoliko decenija, planirano je da se u Semberiji zasije 32.257 hektara, što je za oko 250 hektara manje u odnosu na prošlu godinu.

Ovogodišnja proljećna sjetva, osim klimatsko - meteoroloških uslova, navodi se u informaciji Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina, u velikoj mjeri će zavisiti od stepena obezbijeđenosti neophodnih količina vještačkog đubriva, goriva i hemijskih zaštitnih sredstava.
 

Cijene repromaterijala svakodnevno rastu, što će direktno uticati i na primjenu agrotehničkih mjera na semberskim njivama.

Za  proljećnu sjetvu biće neophodno obezbijediti, procjenjuju u resornom odjeljenju, oko 35.000 tona dizel - goriva i oko 34.000 tona vještačkih đubriva, od čega bi se polovina iskoristila za prihranu ozimih i jarih kultura.
Registrovani poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da ostvare novčani podsticaj na gorivo po maloprodajnoj cijeni, umanjenoj za 0,50 KM po litru, međutim, cijena goriva na domaćem tržištu konstantno raste.
 S druge strane, kao razlog drastičnog poskupljenja vještačkih đubriva ističe se povećanje cijena osnovnih sirovina koje se koriste u proizvodnji đubriva, plina, koji je poskupio za šest puta u odnosu na prošlu godinu, kao i monoamonijum fosfata i kalijumove soli, glavnih sirovina za proizvodnju mineralnih đubriva koje su duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu.

I, šta nam na kraju ostaje kao zaključak. Isplativost bilo koje biljne proizvodnje u sadašnjim uslovima postala je više nego upitna. Ukoliko sa nivoa države BiH i njenih entiteta ne uslijede konkretne i pravovremene mjere zaštite domaće proizvodnje, pogotovo  nakon otvaranja ukrajinske krize, sve računice o isplativosti ogromnih ulaganja u proljećnu sjetvu mogle bi biti dovedene u pitanje.

 Semberija Info