GRADONAČELNIK PETROVIĆ UPUTIO OTVORENO MINISTARSTVU FINANSIJA I ZATRAŽIO DEBLOKADU RAČUNA „VODOVODA“ :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK PETROVIĆ UPUTIO OTVORENO MINISTARSTVU FINANSIJA I ZATRAŽIO DEBLOKADU RAČUNA „VODOVODA“


Foto
Povodom teške situacije i opasnosti da građani ostanu bez snabdijevanja higijenski ispravnom vodom za piće, ali i ugroženosti da radnici Akcionarskog društva „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina ostanu bez ličnih primanja, gradonačelnik Ljubiša Petrović je ministru finansija Republike Srpske uputio otvoreno pismo u kojem se ističe:
 
Poštovana gospođo Vidović,
 
Obraćamo Vam se kako bismo Vam predočili teško stanje u kojem se našlo Akcionarsko društvo „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina i zamolili Vas za razumijevanje i podršku da jedno od ključnih komunalnih preduzeća u Gradu Bijeljina prevaziđe ove probleme.
 
Od 25. februara 2022. godine račun AD „Vodovod i kanalizacija“ blokiran je od strane Poreske uprave na ukupan iznos od 574.379,54 konvertibilnih maraka (prije toga, račun je u februaru bio blokiran u nekoliko navrata na ukupan iznos od 342.591,48 KM, što je u cjelini izmireno). Dakle, ukupan iznos blokada po Rješenjima o prinudnoj naplati Poreske uprave od 9. februara do danas iznosi 916.971,02 KM.
 
Od stupanja na dužnost novog rukovodstva AD „Vodovod i kanalizacija“, preduzet je niz mjera štednje i konsolidacije poslovanja, a 25. januara 2022. godine Skupština akcionara je donijela Odluku o kreditnom zaduženju od 3,8 miliona KM, za šta bi garanciju trebalo da obezbijedi Grad Bijeljina.
Planirano je da se kreditna sredstva iskoriste na sljedeći način:

  • 1.000.000 KM za izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi
  • 455.000 KM za prijevremeno izmirenje obaveze po reprogramu sa Poreskom upravom
  • 945.000 KM za izmirenje cjelokupnog duga, uključujući i reprograme, mrema MH Elektro Bijeljina i Trebinje
  • 580.000 KM za izmirenje cjelokupnog duga prema „Vodama Srpske“ (redovne mjesečne obaveze i reprogrami)
  • 680.000 KM za izmirenje dospjelih obaveza prema dobavljačima
  • 140.000 KM za izmirenje obaveza prema DOO „Intergaj“ po osnovu pozajmice.
Pošto Odluka o davanju garancije još nije usvojena u Skupštini Grada Bijeljina, AD „Vodovod i kanalizacija“ nije u mogućnosti da izmiri obaveze ne samo prema Poreskoj upravi, već i prema dobavljačima i zaposlenima, kao ni da učestvuje u postupcima javnih nabavki.
 
Imajući u vidu da su dnevni prilivi novčanih sredstava na račun „Vodovoda“ oko 30.000 KM, za izmirenje duga prema rješenjima o prinudnoj naplati biće potrebno oko 20 radnih dana.
 

Zbog ovakve situacije, „Vodovodu“ je otežano svakodnevno poslovanje, uključujući nemogućnost nabavljanja sirovina, repromaterijala i hemikalija neophodnih za za funkcionisanje preduzeća. U opasnosti je čak i isporuka isporuka higijenski ispravne vode stanovništvu, jer su zalihe dezinfekcionih sredstava, odnosno, tečnog hlora obezbijeđene samo do 25. marta.
 
Dodatni problem je nemogućnost isplata ličnih primanja za više od 200 radnika koji nisu dobili januarske plate, a pitanje je i kada će biti isplaćena februarska plata za više od 200 radnika.
 
Vjerujemo da je jedini izlaz i izbjegavanje stečaja kreditno zaduženje, uz garanciju Grada Bijeljina, od čega bi AD „Vodovod i kanalizacija“ izmirilo, između ostalog, i obaveze prema Poreskoj upravi. Vanredna sjednica Skupštine Grada na kojoj će se raspravljati o tome sazvana je za 4. mart 2022. godine i očekujemo da će obornici usvojiti ovu odluku.
 
Ipak, za realizaciju kredita, u skladu s propisima, potrebno je da prođe najmanje dva mjeseca, pa Vas molimo da Poreska uprava povuče odluku o blokadi računa od 25. februara 2022. godine.
 
Imajući sve ovo u vidu, molimo Vas da imate razumijevanja za težinu situacije u kojoj je ovo preduzeće i da pozitivno odgovorite na našu molbu, u interesu građana Bijeljine koji imaju potrebu za pitkom vodom, kao i u interesu preko 200 zaposlenih u „Vodovodu“, od kojih je veliki dio kreditno zadužen ili u porodicama imaju učenike, studente i druga izdržavana lica, među kojima su brojni članovi porodica sa zdravstvenim problemima.
 
Sa svoje strane, možemo najaviti da bi u tom slučaju, a do odobrenja kreditnog zaduženja, AD „Vodovod i kanalizacija“ nastavilo sa redovnim dnevnim izmirenjima obaveza, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima.