PETROVIĆ: GRADNjA ZATVORENOG BAZENA KOŠTA MILION KM? :: Semberija INFO ::

 

PETROVIĆ: GRADNjA ZATVORENOG BAZENA KOŠTA MILION KM?


Foto
Banja Dvorovi je strateško preduzeće Grada Bijeljina, a njena geotermalna voda je jedan od najznačajnijih prirodnih resursa Semberije, posle naših dobrih ljudi i blagorodne zemlje, piše na svojoj FB stranici gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Takođe, Banja Dvorovi zbog svog povoljnog geografskog položaja ima ogroman turistički potencijal, a njena ljekovita voda može je učiniti jednim od najpopularnijih lječilišta u regionu. Ima potencijal da se turistički razvija kroz izgradnju toplovodnih kupališta, tzv. „termi", a njena voda može biti iskorištena i kao ekološki potpuno čist izvor toplotne nergije za gradsko grijanje ili potencijalno čak i kao „zelena" sirovina za proizvodnju električne energije, izgradnjom geotermalnih elektrana poput one skoro izgrađene u Kikindi, dodaje gradonačelnik.

U prethodnoj godini jedan ljekar zaposlen u Banji započeo je specijalizaciju u oblasti fizijatrije, a potražnja banjskih usluga u oblasti zdravstva iziskuje zapošljavanje još ljekara i zdravstvenog osoblja, kao i proširenje ponude medicinskih usluga. U ovoj ustanovi od 2018. godine povremeno je angažovana i profesorka Danica Grujičić, neurohirurg onkolog, koja je do sada u Banji pregledala više od 3.500 pacijenata.

Nažalost, i pored svih potencijala, JU Banja Dvorovi je već godinama u jako teškom stanju i njena budućnost je neizvjesna, a za ovu situaciju isključivo možemo kriviti loše upravljanje i nebrigu gradskih vlasti u prethodnim decenijama.

Najveći problemi ove ustanove su neizmireni dug Banje prema Poreskoj upravi, koji sa zateznom kamatom iznosi oko milion KM i loši uslovi smještaja u banjskom Hotelu "Sveti Stefan", u čiju adaptaciju i održavanje je vrlo malo ulagano u prethodnih 30 godina, piše Petrović i dodaje:
Pored ovih problema, Banja ima i neizmirene dugove prema dobavljačima i izvođačima radova. Ovakvo stanje ne samo da sprečava razvoj Banje, nego već godinama prijeti da potpuno uništi njeno poslovanje i dovede je u stečaj.

U prethodne četiri godine u Banju je uloženo preko 1,3 miliona KM, od čega je milion iz kreditnih sredstava. Za isplatu dugovanja dobavljačima uplaćeno je 160.000 KM, u adaptaciju Hotela „Sveti Stefan" uloženo je 210.000 KM, a nabavka opreme (hotelskog namještaja i medicinske opreme) koštala je preko 160.000 KM.

Investicija koja je za sve nas najzanimljivija je svakako izgradnja zatvorenog bazena u Hotelu „Sveti Stefan", koja je građane Bijeljine do sada koštala čak milion KM. - Pitam se, a pitam i vas, da li je moguće da izgradnja jednog zatvorenog bazena košta toliko i da li je to odgovoran i domaćinski odnos prema narodnom novcu od strane prethodne gradske vlasti? Svakako ću posvetiti pažnju ovom pitanju i u narednom periodu, jer građani Bijeljine zaslužuju da znaju kako je trošen njihov teško stečeni novac.

Direkcija za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina izradila je 2015. godine Projektni prijedlog za adaptaciju i inovaciju Banje Dvorovi, koji procjenjuje da je neophodno minimalno 15 miliona KM za renoviranje i inoviranje Banje, a trenutna procjena rukovodstva ove ustanove je da je taj iznos narastao i do 30 miliona KM, dodaje Petrović uz napomenu das u obje sume prevelike za mogućnosti Grada Bijeljina, zbog čega su opredijeljeni za pronalaženje donatora ili investitora koji će spasiti Banju Dvorovi i omogućiti ostvarenje njenog punog potencijala.

Ovo neće biti lak posao, ali nećemo odustati od naše Banje, a danas mogu i da vam garantujem da, kakvu god odluku donijeli po pitanju pravca razvoja Banje i aranžmana sa investitorima, građani Grada Bijeljina, a posebno Dvorova, imaće posljednju riječ.

Svaka konačna odluka o ovoj strateškoj ustanovi biće predmet javne rasprave i, ukoliko je to moguće, zvaničnog plebiscita (referenduma) građana naše lokalne zajednice, zaključuj Petrović uz najavu da će uskoro posjetiti Banju Dvorovi, a tu aktivnost želi da iskoristi za razgovor sa zaposlenima i mještanima Dvorova. Datum posjete biće poznat u narednih deset dana, a svi zainteresovani su pozvani na razgovor.

(Bijeljina danas)