DO SADA NIKO OD TRGOVACA NIJE OSTAO BEZ POSLA :: Semberija INFO ::

 

DO SADA NIKO OD TRGOVACA NIJE OSTAO BEZ POSLA


Nakon što je nedavno stupila na snagu odluka o ukidanju rada nedjeljom za trgovinske radnje i supermarkete, u Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina kažu da nije bilo otpuštanja s posla trgovaca koji bi nakon takve odluke bili proglašeni za tehnološki višak.

Željko Nedić, izvršni sekretar u Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina za ,,Semberija info'' kaže da je većina poslodavaca u trgovinskom sektoru uspjela reorganizacijom i preraspodjelom poslova zadržati postojeći broj radnika u svojim firmama.

-U kontaktu smo sa poslodavcima i sindikalnim organizacijama, tako da redovno pratimo sve promjene i poslovne poteze koje povlače poslodavci. U proteklih nekoliko mjeseci Sindikat je pregovarao sa Ministarstvom rada i boračko - invalidske zaštite, te sa Ministarstvom finansija o popravljanju materijalnog statusa zaposlenih, bilo da je riječ o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, visini toplog obroka ili isplati regresa za zaposlene radnike. Tražili smo da se na platnim listama evidentiraju sva primanja i nadoknade za radnike, kao i prekovremeni sati. Ministarstvo rada i socijalne zaštite je to podržalo, jer su se i inspekcijski organi žalili da ne mogu kvalitetno obavljati kontrolu u preduzećima, jer nisu imali elemente na osnovu kojih bi mogli utvrditi eventualne povrede zakonskih akata. Samo tranasparentnim objavljivanjem podataka na platnim listama može se utvrditi rad poslodavaca i ispunjavanje obaveza prema zaposlenima“, kaže za ,,Semberija info’’ Nedić, ističući da će Sindikat uskoro  svim poslodavcima i sindikalnim rukovodiocima podijeliti i  vodiče u kojima će biti naznačeni postupci koji omogućavaju kolektivno pregovaranje i usaglašavanje stavova i interesa poslodavaca i zaposlenih u Republici Srpskoj.
 
Uprkos pandemiji virusa korona, koja traje već dvije godine, Regionalni sindikalni centar je uspio, zahvaljujući strpljivom dogovaranju i pregovaranju sa poslodavcima iz privatnog sektora, osnovati  pet novih sindikalnih organizacija.

Semberija info