RAZVOJNA AGENCIJA GRADA BIJELjINA I RAZVOJNA AGENCIJA RS :: Semberija INFO ::

 

RAZVOJNA AGENCIJA GRADA BIJELjINA I RAZVOJNA AGENCIJA RS


Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata
 
Razvojna agencija Grada Bijeljina u saradnji sa Razvojnom agencijom Republike Srpske organizovala je u Bijeljini novi ciklus seminara na temu „Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata“. Seminaru su prisustvovala 24 predstavnika Gradske uprave Grada Bijeljina, Razvojne agencije Grada Bijeljina, predstavnici opština Ugljevik i Lopare, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik, kao i lokalnih organizacija sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

Seminar je imao za cilj osposobiti prisutne kandidate da, kroz rad u grupama, pripreme kvalitetne projektne prijedloge shodnometodama koje primjenjuju međunarodne donatorske institucije.

-Naš cilj je da, nakon obuke, jedinice lokalne samouprave i institucije dobiju osposobljen kadar koji će u skladu sa potrebama moći pisati projektne prijedloge prema fondovima Evropske unije i drugim donatorima u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je u krajnjoj liniji povećanje broja zaposlenih i poboljšanje kvaliteta života u Gradu Bijeljina i okolnim opštinama“, rekao je ispred Razvojne agencije Grada Bijeljina, Slaviša Jovanović.
Od 2015. godine do danas Razvojna agencija Republike Srpske organizovala je 27 obuka u kojima su učestvovale 54 jedinice lokalne samouprave, a obuku je uspješno završilo 487 polaznika.

-Na ovom seminaru, koji traje od 22. do 25. februara 2022. godine razvijamo tri projektna prijedloga. Jedan se odnosi na unapređenje ponude u ruralnom turizmu na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Druga se tiče unapređenja prerađivačkih kapaciteta i ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama a treći projektni prijedlog se bavi uspostavljanjem službe hitne medicinske pomoći na području opštine Lopare“, rekao je Marko Kakuća, viši stručni saradnik za lokalni ekonomski razvoj u Razvojnoj agenciji Republike Srpske.

On je podsjetio da je u posljednjih sedam godina, kako Razvojna agencija RS organizuje ovakve obuke, implementirano preko 20 projekata koji su razvijani upravo na ovakvim seminarima i da je vrijednost realizovanih projekata preko 12 miliona maraka.