Crnjelovo - uskoro uslovi za još intenzivniju poljoprivredu :: Semberija INFO ::

 

Crnjelovo - uskoro uslovi za još intenzivniju poljoprivredu


U saradnji sa Vladom Republike Srpske, Gradska uprava Grada Bijeljina će obezbijediti sjemena poljoprivrednim proizvođačima za ponovljenu sjetvu po izuzetno povoljnim uslovima. Poljoprivrednici će platiti ova sjemena 50 odsto kroz svoje proizvode fabrici „Sava Semberija“, 10 odsto cijene će biti plaćeno iz gradskog budžeta, a preostalih 40 odsto će platiti poljoprivredni fondovi - istakao je danas Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prilikom posjete gazdinstvu Mladena Mitrovića koji je jedan od najglednijih povrtara u Donjem Crnjelovu.
Obilne kiše prethodnih sedmica nanijele su štetu na semberskim njivama, a prinosi ječma, pšenice i lubenice su značajno ugroženi i kasniće. U plastenicima predstoji berba bijele paprike, krastavca i kupusa, a nešto kasnije i paprike roge.



- Ove godine se pokazala sva prednost plasteničke proizvodnje, ali mala količina povrća se proizvodi u zatvorenom prostoru, jer proizvodnju u Crnjelovu, a i u ostatku Semberije u najvećoj mjeri čini povrtlarstvo na otvorenom. Mi smo fabrika pod vedrim nebom - naglasio je Mitrović.
On je naveo i da veliki problem predstavlja nedostatak radne snage, kao i sve manji broj mladih ljudi koji odlučuju da ostanu na selu.
Nakon domaćinstva Mitrović, Gradonačelnik je posjetio gradilište sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu koji će pokriti 511 hektara obradivih površina, a dio je  šireg projekta navodnjavanja Semberije, kojim se planira obuhvatanje 11.000 hektara zemljišta.
- Pored ovakve vremenske prognoze prije možemo govoriti o odvodnjavanju, ali ovde je i to urađeno. Prokopani su kanali i postavljene prepumpne stanice, pa izvođači izlaze na kraj sa ovim problemima i nastavljaju realizaciju ovog važnog projekta za Semberiju, uprkos neprestanim kišnim danima. Svako će imati mogućnost da navodnjava svoje parcele iz sistema čiju izgradnju finansiraju zajedno Vlada RS i Gradska uprava - najavio je Mićić.
On je pozvao vlasnike njiva koje se nalaze na trasi sistema za navodnjavanje da dođu i dogovore se sa izvođačem gdje će biti priključak za njihove parcele, da bi sistem navodnjavanja bio optimalno iskorišćen.
- Cilj ovog projekta je lakša, jednostavnija i povoljnija proizvodnja, kako bi domaći proizvodi bili što konkurentniji. Očekujemo da će voda koja će se koristiti iz sistema za navodnjavanje biti do tri puta jeftinija nego ova koja se sad dovodi do njiva uz pomoć pumpi i motora - najavio je Mićić ovom prilikom.