​SARADNjA U PROCESU ENERGETSKE TRANZICIJE: Da obnovljivi izvori energije postanu dominantni :: Semberija INFO ::

 

​SARADNjA U PROCESU ENERGETSKE TRANZICIJE: Da obnovljivi izvori energije postanu dominantni


Centar za ekologiju i enegriju iz Tuzle, u kooperaciji sa Fondacijom Hajnrih Bel, te u saradnji sa Ekološkim udruženjem “Eko Put“ iz Bijeljine, održao je sastanak sa Lokalnom razvojnom grupom iz Bijeljine u okviru projekta “Niskougljični i inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u BiH“ u Velikoj sali Skupštine grada Bijeljine.                                                                                                 
Osim u Bijeljini, projekat se odvija još i u Brčkom, Doboju i Zenici. Cilj projekta je, kako ističu organizatori, i formiranje mreže lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini sa misijom sistematičnog uključivanja lokalnih aktera u BiH u predstojeći proces dekarbonizacije.  

U suštini, proces dekarbonizacije se planira realizovati povećanjem energijske efikasnosti kao i udjela obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenjem korištenja fosilnih goriva, između ostalog i elektrifikacijom transporta i sistema grijanja.                                                                       

​-Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) u zemljama Evropske unije je uobičajena praksa, a najveći dio mjera dekarbonizacije implementiraće se u urbanim sredinama. Kada govorimo o ovom pilot-projektu, u njemu učestvuju četiri grada koja su približno iste veličine- Bijeljina, Brčko, Doboj i Zenica, a cilj je da se pokrene sveobuhvatna aktivnost promjene svijesti rada, od lokalnog ka višim nivoima, kako bi se neobnovljivi izvori energije zamijenili obnovljivima.
Cilj razvojnih grupa, koje nastojimo da podržimo i u Bijeljini, je da kažemo kako je energetska tranzicija, odnosno dekarbonizacija, dugoročni proces koji ima puno malih koraka, kazao je prof. dr Mirza Kušljugić, redovni profesor na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, koji je ekspert sa ovog projekta. U tom projektu, ističe profesor Kušljugić, doprinos moraju dati i građani i lokalna zajednica.