BIJELjINA: U PROŠLOJ GODINI VIŠE OD 4.000 GRAĐANA PROMIJENILO PORODIČNOG LjEKARA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: U PROŠLOJ GODINI VIŠE OD 4.000 GRAĐANA PROMIJENILO PORODIČNOG LjEKARA


Foto
U Republici Srpskoj u 2021. godini porodičnog doktora promijenilo je ukupno 29.805 osiguranika, dok je u 2020. godini 26.524 osiguranika promijenilo porodičnog doktora, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS).

"Kada je riječ o Bijeljini, u prošloj godini 4.373 osiguranika promijenilo je porodičnog doktora. U takozvanom redovnom periodu, kada nije potrebno navoditi razlog promjene, porodičnog doktora promijenilo je 3.978 osiguranika, 345 osiguranika promjenilo je pedijatra, a 452 osiguranika ginekologa", rekli su iz FZO RS.
 
Podsjećaju da od oktobra do kraja decembra svake godine osiguranici imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, kao i pedijatra ili ginekologa, na jednostavan način -  bez navođenja razloga promjene.

"Dakle, svi koji žele da promijene doktora, iz bilo kojeg razloga, trebalo bi da to učine u 'redovnom' periodu koji je predviđen za promjene izabranog doktora, odnosno od 1. oktobra do 31. decembra. U ovom periodu i procedura promjene je jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu", ističu za InfoBijeljina iz FZO RS. 

Inače, doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je imati i navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao npr. usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu itd.

"Procedura promjene mimo redovnog perioda je komplikovanija iz razloga što Fond početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava od Fonda. Iz tog razloga je važno da se promjene ljekara izvrše u predviđenom periodu, i da se naknadne preregistracije svedu na minimum".

(Info Bijeljina)