RENOVIRANjE OSNOVNE ŠKOLE „KNEZ IVO OD SEMBERIJE“ BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

RENOVIRANjE OSNOVNE ŠKOLE „KNEZ IVO OD SEMBERIJE“ BIJELjINA


Foto
Osnovna škola „Knez Ivo od Semberije“ spada u brojnije osnovne škole u Republici Srpskoj. Škola broji 1.625 učenika, od toga 1.204 učenika pohađa nastavu u centralnoj školi, 339 učenika u područnoj školi u  naselju Koviljuše, 55 učenika u  Hasama i 27 u Ljeljenči.
 
Direktor škole Radenko Savić, za „Semberija info“ podsjetio je da je zgrada škole izgrađena 1978. godine i da od tada nije bilo značajnijih ulaganja u školu.
-Posljednje tri do četiri godine krenuli smo u obnovu škole. Prvo smo sređivali učionice, mijenjali podove, školske table i uredili toalete. Posljednji projekat, koji je u toku, jeste projekat energetke efikasnosti. Ovaj projekat radimo u saradnji sa Fondom zaštite životne sredine i energetska efikasnost i UNDP-om“, kazao je direktor Savić.


 
Kako je naglasio, projekat energetske efikasnosti sastoji se iz dvije faze, a do aprila ove godine biće svi poslovi završeni.
-Prva faza projekta podrazumijeva zamjenu krova i fasade na zgradi. Krov je već zamijenjen, a fasada će biti završena kada to dozvole vremenski uslovi, a već se vrše pripreme za radove. Osim fasade vršiće se i utopljavanje zgrade. Zgrada škole biće utopljena kamenom vunom, po najnovijim standardima debljine 12 centimetara. Druga faza podrazumijeva zamjenu peći i kotlova za grijanje. Nakon toga bismo sa čvrstog goriva prešli na pelet kao energent. Planirana je i zamjena rasvjete. Kompletna rasvjeta u školi biće zamijenjena led rasvjetom. Ovaj projekat u potpunosti finansira Fond zaštite životne sredine i energetske efikasnosti i UNDP, a njegova vrijednost iznosi oko 300.000 konvertibilnih maraka“, rekao je Radenko Savić.
 
Direktor Osnovne škole ,,Knez Ivo od Semberije’’ za ,,Semberija info’’ rekao je da poslije renoviranja zgrade ostaje još da urede dvorište i obezbijede još neke uslove za kvalitetnije odvijanje samog nastavnog procesa.


 
-Mnogo toga je urađeno oko škole, uredili smo parking i u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina zasadili smo 50-tak sadnica i za par godina očekujemo jedan lijep park u školskom  dvorštu. Trenutno imamo i donacije od roditelja i od onih koji žele da ostanu anonimni. Imamo i donaciju projektora koji značajno pospješuju rad u nastavnom programu“,  završio je direktor Savić.
 
Prema riječima direktora, učenici Osnovne škole ,,Knez Ivo od Semberije’’ u Bijeljini, posljednjih godina, postižu zapažene rezulate, kako na republičkim takmičenjima, tako i na državnim. U planu imaju da već u toku ove školske godine donesu pravilnik kako bi nagrađivali te učenike prigodnim nagradama, što bi uticalo i na sljedeće generacije da se trude i slijede njihov primjer.
 
(Semberija info)