JAVNA RASPRAVA O PRAVILNIKU O PODSTICAJIMA :: Semberija INFO ::

 

JAVNA RASPRAVA O PRAVILNIKU O PODSTICAJIMA


Foto
Na javnoj raspravi o prijedlogu odluke po programu korištenja sredstava  za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u Semberiji u ovoj godini, koja je danas održana u Gradskoj upravi Bijeljina, iskazano je ogromno interesovanje predstavnika poljoprivrednih udruženja za način raspodjele i moguća sredstva koja će proizvođačima  biti odobrena posredstvom Agrarnog fonda grada Bijeljina.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović izjavio je nakon rasprave da u ovoj godini  neće izostati podrška ratarima, proizvođačima povrća i duvana, a podrška je planirana i za stočarstvo, proširenje plasteničke proizvodnje i navodnjavanja.



 “Novina u ovoj godini je podrška osiguranju poljoprivrednih usjeva. Potrudili smo se da nijedna poljoprivredna grana ne bude izostavljena, kada je riječ o finansijskoj podršci. Od nadležnih institucija zatražili smo pomoć, u smislu ublažavanja uslova za nabavku vještačkih đubriva, jer bez te pomoći sa višeg nivoa biće dovedena u pitanje proljećna sjetva i prihrana ozimih usjeva”, izjavio je gradonačelnik Petrović, istakavši da je cilj da se zaštite mali proizvođači hrane, te da je dogovoreno da se do kraja februara utvrdi konačan prijedlog odluke utroška podsticajnih sredstava koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

 Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina izjavio je da će detaljno biti razmotreni svi izneseni prijedlozi i primjedbe, koje će biti involvirane u ovogodišnji pravilnik o raspodjeli sredstava za poljoprivredu.



“Želje su duplo veće od mogućnosti. Kada ostvarimo  cilj da pet odsto budžetskih sredstava bude usmjeravano u razvoj poljoprivrede, tada će i puno sadašnjih želja biti ostvareno. Imamo zahtjeve za povećanje limita za pšenicu, povrće i stočarstvo. Ponovo ćemo razmotriti sve zahtjeve, analizirati stanje po oblastima i utvrditi konačne iznose”, istakao je Lazarević.

Proizvođači žitarica, povrća i mesa, Boško Radić, Mladen Savić, Mićo Živić i Slobodan Petrić u načelu su podržali prijedlog odluke o raspodjeli podsticajnih sredstava, istakavši da će u daljem planiranju budžeta Agrarnog fonda usaglašavati stavove i ideje. Veliki proizvođači traže povećanje limita na osnovu ostvarene proizvodnje, a na drugoj strani je opredjeljenje da se pomogne malim proizvođačima, da i oni opstanu u ovim teškim vremenima. Lj.Lj.

(Semberija info)