SITNO SAMLjEVENO :: Semberija INFO ::

 

SITNO SAMLjEVENO


Zvorničanin Milan Pantić više od četrdeset godina bavi se pisanjem aforizama. Do sada je objavio dvije zbirke aforizama; “Znam za jadac” (1994) i “Sitno samljeveno” (2021), a u pripremi je i treća zbirka “ Smetnuto s uma”.

Prisjećajući se svojih stvaralačkih početaka, prije svega, kada je riječ o pisanju aforizama, on kaže da je prve aforizme objavio u “Semberskim novinama”, te da je od prvih honorara kupio pisaću mašinu. Na naše pitanje, zbog čega je druga knjiga čekala na objavljivanje punih 27 godina, Pantić kaže da se povratak aforizmima desio “na zahtjev čitalaca”, i “kad mu se sve nakupilo”. Kao što je prvu knjigu aforizama objavio u “vunenim” ratnim vremenima, tako je i ova druga zbirka nastala u neko čudno vrijeme, u doba epidemije korona virusa.

U drugoj knjizi, primjećuje recenzent Željko Marković, “osjeća se autorova zrelost u promišljanju i pisanju”.
“Napisao je značajan broj aforizama o temi korona, u kojima je pokazao svu svoju pronicljivost, originalnost i poseban, samo njemu svojstven, ugao gledanja na ljude I stvari oko sebe. Originalnost se ogleda u aforizmu:
“ Antitijela na koronu su kao pilići, nastaju poslije tri sedmice”.

Marković izdvaja i aforizme: “ Neću da radim od kuće, nedostaje mi moja fotelja!”
“Epidemiološke mjere su zatvorile kafane, sad su tuče u krugu porodice”.

Milan Pantić, osim o koroni, piše i o porodici, o aktuelnim političkim i društvenim zbivanjima.

Rođen u Lokanju, na području zvorničke opštine, Gimnaziju “Filip Višnjić” završio je u Bijeljini, Elektrotehnički fakultet u Tuzli. Desetak godina, u najtežim vremenima za srpski narod, Pantić se bavio novinarstvom.  Sarađivao je sa beogradskim “Večernjim novostima”i “Revijom 92”, bijeljinskom “Panoramom” i drugim listovima u Srbiji i Republici Srpskoj. Bio je urednik više časopisa , od školskih i studentskih, pa do ratnog lista “Drinski”, zvorničkog “Srpskog glasa” i “Zvorničkih novina”. Aforizme, koji su već uvršteni i u svjetske antologije, piše redovno za brojne humoristične listove i elektronske novine.
 
Semberija info