POVRTLARIMA PODIJELjEN SUBVENCIONISANI REPRO - MATERIJAL :: Semberija INFO ::

 

POVRTLARIMA PODIJELjEN SUBVENCIONISANI REPRO - MATERIJAL


U okviru zajedničkog projekta koji drugu godinu zaredom realizuju Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i Grad Bijeljina, 64 semberska povrtlara je dobilo subvencionisani repro-materijal za proizvodnju paprike. Pedeset odsto vrijednosti paketa vrijednih 2.200 konvertibilnih maraka platili su povrtlari, 40 odsto je finansirao IFAD, preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, a 10 odsto je obezbijedila Gradska uprava. Ukupna vrijednost podijeljenog repromaterijala je 140.800 konvertibilnih maraka.

Podjelu repro-materijala vršila je Poljorivredna zadruga „Povrtlarstvo“ koja na kraju ciklusa proizvodnje i otkupljuje povrće od poljoprivrednika kojima je dodijeljen repro-materijal. Ova Zadruga je dio Poljoprivrednog klastera „Semberija, Majevica, Birač“, a njen direktor Mićo Živić ističe da su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputili inicijativu da ove godine premija za sve povrtarske kulture za koje je obezbijeđen organizovani otkup bude 10 feninga po kilogramu.

Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu ističe da Gradska uprava sa zadovoljstvom podržava sve projekte kojim se podržava poljoprivredni proizvođači.

- Cijene repro-materijala su znatno porasle u kratkom vremenskom periodu i ova godina će biti teška za poljoprivrednike. Grad Bijeljina će u okviru svojih nadležnosti i budžetskih mogućnosti učiniti sve što može da pomogne našim ratarima. Podržavaćemo upravo ovakav vid udruživanja prilikom nabavke repro-materijala, ali i zajednički nastup na tržištu, jer se naši poljoprivrednici samo udruženi mogu izboriti sa konkurencijom na tržištu – zaključuje Vučković.