U BIJELjINI SE PROIZVODE DIJELOVE ZA PRESTIŽNE MARKE AUTOMOBILA :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI SE PROIZVODE DIJELOVE ZA PRESTIŽNE MARKE AUTOMOBILA


Foto: S.R. Mrkonjić/RAS Srbija
Njemački proizvođač auto-dijelova za najpoznatije svjetske automobilske kompanije dio svoje proizvodnje iz Poljske preselio je u Ljeskovac kod Bijeljine.

I italijanski “Beneton” je pogon iz Hrvatske izmjestio u Hase kod Bijeljine.

Za otvaranje pogona u Semberiji interesovanje su pokazali i japanski proizvođači auto-dijelova. U lokalnoj upravi kažu da preuzimaju sve kako bi omogućili  što povoljnije uslove za ulaganje i tvrde da će se trend rasta stranih investicija u Semberiji nastaviti.

Renomirani proizvođač dijelova za “volvo”, “BMV”, “mercedes” – njemačka fabrika “Pass” preuzela je pogon od slovenačkog SEP-a u Ljeskovcu kod Bijeljine 2017. godine. Ubrzo su proširili kapacitete, a trenutno preseljavaju dio proizvodnje iz Poljske.

Sa sadašnjih 450, broj radnih mjesta biće povećan na 1.100. To je dokaz da se njemačkom investitoru više isplati BiH od Poljske. Direktor ovog preduzeća, Rado Maletić, pojašnjava da su olakšice koje su naveli strani investitori prije svega niža cijena električne energije, goriva, radne snage.

– Svi moji radnici su uredno prijavljeni i ostvaruju sva prava u skladu sa zakonom. Plate i doprinose isplaćujemo redovno – kaže Maletić.

Navodi da se suočava sa nedostatkom adekvatne kvalifikovane radne snage i da šalju radnike na obuku u pogone ove kompanije u zemljama EU.

U ovom preduzeću završavaju i izgradnju proizvodnog objekta od 11.000 metara kvadratnih, u kojem će zaokružiti kompletan proces za pravljenje svih vrsta cjevčica za pritisak vazduha, goriva i vode.
Za strane investitore, cijena radne snage važan je ulazni parametar u ukupnim troškovima proizvodnje, ali je problem kada radne snage uopšte nema. To se desilo italijanskom “Benetonu”, koji je jedan od pogona u Hrvatskoj preselio u Hase kod Bijeljine.
 
Rukovodilac Filijale Bijeljina Zavoda za zapošljavanje RS Siniša Kajmaković kaže da se italijanska kompanija suočila s nedostatkom radne snage u Hrvatskoj kada su njeni građani dobili mogućnost da za mnogo veće plate rade u zemljama Evropske unije.

– Italijani su tražili da im damo garancije da ćemo obezbijediti 200 žena za rad u ovom pogonu, koji trenutno zapošljava 50 radnica, sa prosječnom platom od 300 evra. Mi smo pristali na to i sigurni smo da će ova saradnja biti uspješna – kaže Kajmaković.

Bijeljina bi mogla biti nova destinacija za investicije, kažu u lokalnoj upravi.
Načelnik Odjeljenja za privredu grada Bijeljina Dejan Savić kaže da će predstavnicima japanske firme biti dostavljene informacije o tome kojom radnom snagom raspolaže Grad, kakva je pravna regulativa, mogućnost kupovine zemljišta, postoje li poslovni objekati koji uz određena ulaganja mogu biti u funkciji.

Ovo su neki primjeri ozbiljnih poslovnih investicija u Bijeljini. Stranim investitorima, osim ekonomskih, vrlo važan je poslovni ambijent koji podrazumijeva veću pravnu sigurnost i efikasniju javnu upravu.

Olakšice za potencijalne investitore

Formiranjem industrijskih zona, Grad Bijeljina kroz razne olakšice nastoji da privuče i inostrane investitore.
Jedan od načina je izgradnja industrijskih zona, a u skladu sa regulacionim i prostornim planom za sada su u funkciji četiri industrijske zone.

Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, te blizini autoputeva u Hrvatskoj i Srbiji, u lokalnoj upravi očekuju da će se na ovaj način unaprijediti privredni ambijent i stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

​Srpska info