TURISTIČKA SIGNALIZACIJA U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

TURISTIČKA SIGNALIZACIJA U BIJELjINI


Foto
Realizovani projekat Turističke organizacije Grada Bijeljina - postavljanje sedam novih znakova  turističke signalizacije na području grada - bio je nastavak dosadašnjeg rada na poboljšanju turističke informisanosti za stanovnike, ali i goste Semberije.

Ovim projektom postavljeno je sedam znakova na različitim lokacijama, koji upućuju na potencijale „Banje Dvorovi“, „Etno sela Stanišići“, manastira Tavna i hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Crnjelovu, u okviru kojeg se nalazi „Sembersko etno domaćinstvo“ koje je prvo registrovano domaćinstvo ovakve vrste na području Semberije.



Dio  signalizacije postavljen  je na lokaciji kružnog toka na izlazu iz Bijeljine prema Rači. Iz pravca grada sada postoji signalizacija za „Banju Dvorove“ i „Etno selo Stanišići“.

Dva znaka su postavljena za manastir Tavna, na putu prema Tuzli, u Suvom Polju, na skretanju za Trnovu i u Glavičicama. Osim toga, postavljeni su drveni putokazi za vodopad „Skakavac“, do kojeg je Turistička organizacija uredila pješačku stazu kojom se povezuje put od manastira do ove prirodne atrakcije.



Ovo je prvi samostalni projekat postavljanja turističke signalizacije od strane Turističke organizacije Grada Bijeljina.

U prethodnom periodu od strane Grada Bijeljina, u saradnji sa Turističkom organizacijom, urađen je projekat postavljanja 40 tabli turističke signalizacije  u užem centru grada. Projekat je finansiran od strane Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i Grada Bijeljina.

Što se tiče aktivnosti za naredni period, planirana je još jedna faza postavljanja turističke signalizacije na području Semberije od strane Turističke organizacije. Ideja je da u toj fazi budu obuhvaćeni i ostali turistički potencijali našeg grada. Nakon sastanka direktora Turističke organizacije, Jasmine Abdulahagić, i župnika katoličke crkve Prečistog srca Marijina, Andreja Lukanovića, dogovoreno je da se postavi signalizacija ovu crkvu u centru Bijeljine, koja se nalazi na listi kulturno-istorijskih spomenika BiH.



Osim pomenute crkve, u planu je obilježavanje  i Atik džamije u Bijeljini, spomenika kulture na nivou BiH, do koje trenutno nema signalizacije, manastira Svete Petke, iz pravca Beograda, Muzeja Semberije i „Ranča Tanasić“, koji predstavlja veoma interesantnu turističku destinaciju u Semberiji, u sklopu kojeg će biti izgrađen i „adrenalin park“.

Na već postojećim tablama turističke signalizacije, koje se nalaze  u centru grada, biće izvršena korekcija određenih putokaza, gdje će pojedini znakovi, zbog svoje neažurnosti, biti zamijenjeni novim, aktuelnim turističkim destinacijama.

Razlog zbog kojeg mnogi objekti još uvijek nisu obilježeni, a to svakako zaslužuju, je finansijske prirode.

Cjelokupan plan zavisi od budžeta, a Program rada Turističke organizacije u kojem je i druga faza postavljanja turističke signalizacije treba da bude usvojen na sljedećem skupštinskom zasijedanju. Planiran je utrošak 10.000 KM za aktivnosti u drugoj fazi.