CENTAR ZA KULTURU “SEMBERIJA” BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

CENTAR ZA KULTURU “SEMBERIJA” BIJELjINA


Foto
U velikoj Sali Centra za kulturu “Semberija” večeras je predstavljena monografija “Nezaboravljeni zavičaj” autora Dragana Mrkajića Kaje, u kojoj su predstavljeni Tuzla i okolina, poput Simin Hana, Čaklovića, Kovačevog Sela, Požarnice, Cviljevine, Kolimera, Potraši, Kovačice i Konjikovića, kako autor reče, od rimskog doba sve do 1992. godine, kada je najveći dio srpskog stanovništva, usljed ratnih neprilika, napustio ovaj kraj.

 Pozdravljajući autora i brojne goste na promociji, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović zahvalio se Draganu Mrkajiću na knjizi koja će puno toga sačuvati od zaborava na područjima na kojima su živjeli i još uvijek žive Srbi.



“U ovoj monografiji, kako vidimo, zastupljen je period od rimskog doba do danas. U knjizi su i fotografije stare više od 140 godina. Na tim prostorima, koje opisuje Mrkajić, ostali su malobrojni Srbi  koji prkose izazovima života i vremena u kojem žive. Nama je izuzetno važno da imamo što više objavljenih knjiga i djela o krajevima u kojima je živio i danas živi srpski narod”, istakao je gradonačelnik Petrović.

Momčilo Koprivica, u ime izdavača knjige, Muzeja Semberija i kao recenzent ove monografije, istakao je da ova knjiga ima veliku vrijednost, jer se njen tekst može pratiti na nivou opšteg čitalačkog znanja, a može poslužiti i za istorijsko – naučna istraživanja ovog kraja.



 “Izuzetno je važno istraživati korijene u procesima dugog ljudskog trajanja. Autor opisuje Tuzlu i okolinu od njenog nastanka do današnjih dana. To je ono što interesuje sve one koji su rođeni na tom području i koji su ga napustili tokom rata. Knjiga govori o običajima, tradiciji, kulturi, sportu, o ukupnim društveno - ekonomskim kretanjima na području sjeveroistočne Bosne”, izjavio je Momčilo Koprivica.

Autor knjige, Dragan Mrkajić Kaja kaže da je u startu znao o kakvom ozbiljnom izdavačkom poduhvatu je riječ, ali je slijedio molbe svojih Tuzlaka i prije četiri godine se upustio u težak i naporan istraživački poduhvat.

 “Koristio sam dostupnu literaturu, životno iskustvo  i četrdesetak godina provedenih u Tuzli. Živa riječ kazivača je presuđivala, kada sam pisao o tradiciji i običajima Srba koji su živjeli na tom području. Tuzla je bila atraktivna brojnim osvajačima kroz istoriju, jer je imala prirodne resurse, ugalj, so, naftu. U ovoj monografiji sam obradio brojne popise stanovništva, zabilježio sam zanimljive podatke o privrednom, kulturnom i sportskom razvoju Tuzle i okoline”, rekao je Mrkajić. Lj.Lj.



(Semberija info)