EPISKOP FOTIJE: SRETENjE GOSPODNjE – PRAZNIK VAŽAN ZA SRBE :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE: SRETENjE GOSPODNjE – PRAZNIK VAŽAN ZA SRBE


Foto
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je Sretenje Gospodnje za Srbe veoma značajan praznik, jer je na današnji dan 1804. godine u Orašcu podignut ustanak kako bi se srpski narod oslobodio od turskog jarma i ropstva.

"U Orašcu je počela sloboda za srpski narod i svih prostora gdje je bila Otomanska imperija nakon petovjekovnog ropstva i zato se danas praznuje dvostruka radost i duhovna i državnička", naglasio je episkop Fotije u besjedi nakon što je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Tavna.

Vladika je izrazio zadovoljstvo što će danas u Orašcu biti predstavnici Srbije i Republike Srpske zajedno sa predstavnicima dijaspore.

"Svaki naš dolazak u hram je susret sa Bogom, sa svetiteljima Božijim, a i međusobni susret jednih sa drugima, jer u liku drugog treba da gledamo lik Božiji. Sretenje je divan i čudesan praznik", rekao je episkop Fotije.



Zajedno sa vjernim narodom liturgiji je prisustvovao načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je rekao da je manastir Tavna divno mjesto, te da je vjera pravoslavna na ovim prostorima zasijala najsjajnijim sjajem u srednjem vijeku, kada je podignuta ova svetinja.

Perić je poručio da Sretenje Gospodnje simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu.
Episkop Fotije je uručio slatke pakete učenicima osnovne škole iz Banjice.

(Semberija info)