TRADICIONALNI GODIIŠNjI SASTANAK PROIZVOĐAČA DUVANA :: Semberija INFO ::

 

TRADICIONALNI GODIIŠNjI SASTANAK PROIZVOĐAČA DUVANA


Proizvodnju duvana prate veliki problemi, tako da je došlo do drastičnog smanjenja broja onih koji sade duvan, kao i pada prinosa, izjavio je Čedo Gotovčević direktor bijeljinskog “Duvana” nakon  ovogodišnjeg tradicionalnog sastanka proizvođača duvana iz Semberije i Posavine u Bijeljini.

“U ovoj godini planirano je smanjenje proizvodnje duvana za oko dvadeset odsto. Kupci našeg duvana su iz Bugarske, Makedonije i Grčke. Suočeni smo sa problemom oporezivanja takozvane prepostavljene proizvodnje duvana od strane Uprave za indirektno oprezivanje BiH, tako da su to za nas izmišljena pravila koja nam stvaraju ogromne probleme. Energenti su poskupjeli, kao i radna snaga. U prošloj godini smo imali stotinjak kooperanata, dok ćemo u ovoj godini imati oko osamdeset kooperanata iz Semberije i Posavine”, izjavio je Gotovčević.

Bato Perić, proizvođač duvana iz Ljeljenče, kaže da duvan proizvodi već tridesetak godina, na površini od desetak hektara.



“Smanjio sam tu površinu na sedam hektara. Godinama kuburimo sa niskom otkupnom cijenom, sa nedostatkom sezonskih radnika, sa skupim energentima. Velika su ulaganja u ovu proizvodnju, jer za sadnju jednog hektara treba uložiti oko deset hiljada KM. Prate nas i sušne godine. Otkupna cijena nije mijenjana tridesetak godina i iznosi oko tri KM po kilogramu, uz podsticaj od 27 pfeniga. Prosječna otkupna cijena duvana trebalo bi da bude oko pet KM po kilogramu. Planiram da smanjim proizvodnju na tri do četiri hektara, a možda ću i potpuno napustiti ovu proizvodnju”, kaže Perić, ističući da bi nakon toga opremu mogao prodati samo na otpad.

Drago Dujković, proizvođač duvana iz Obudovca u Posavini, kaže da se posavski duvanari još uvijek nadaju nekim boljim vremenima.



“Duvan sadim na četiri hektara, uz prinos od 1800 kilograma po hektaru. Prognoze su loše, jer finansijski teško možemo pratiti ovu proizvodnju. Stičemo utisak da vlast i država žele uništiti proizvodnju duvana.  Berače duvana plaćamo po dva KM po kilogramu suvog duvana,  dok plin košta oko 1,50 KM po kilogramu suvog duvana.

Otkupnom cijenom pokrijemo samo te troškove. Duvan sadim već pedeset godina i teško mi se preorjentisati na nešto drugo”, kaže proizvođač duvana iz Obudovca, gdje se još oko 150 njegovih komšija i mještana bave proizvodnjom duvana koji isporučuju u Bijeljinu, Gradačac i Orašje.

Semberija info