UDRUŽENjE VETERANA GARDA „PANTERI“: OGORČENI ODLUKOM SUDA BIH O OSLOBAĐANjU ĐORĐA ŽDRALA :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE VETERANA GARDA „PANTERI“: OGORČENI ODLUKOM SUDA BIH O OSLOBAĐANjU ĐORĐA ŽDRALA


Predstavnici Udruženja veterana  “Garda Panteri”, na konferenciji za novinare  osudili su odluku Suda BiH o oslobađanju Đorđa Ždrala. Podsjećamo da je Sud BiH, 2010. godine osudio Ždrala na 20 godina zatvora zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini. Đorđe Ždrale je u petak, 11. februara, pušten na slobodu iz zatvora u Vojkovićima nakon odluke Suda BiH da mu objedini kazne za više počinjenih krivičnih djela. Predsjednik garde “Panteri”, Petar Cvijetinović naglasio je das u očekivali da će se tragati i za otkrivanjem nalogodavaca ubistva.

-Umjesto toga, Sud BiH je još i umanjio zatvorsku kaznu ubici Ljubiše Savića Mauzera za sedam godina. Šokirani smo odlukom, a nepijatno smo iznenađeni izostankom reakcije Boračke organizacije, Gradske uprave i političkih subjekata”, rekao je Cvijetinović. On je dodao da u gardi “Panteri” zamjere i što se ne reaguje na njihov zahtjev, da jedna uluca u Bijeljini nosi ime Ljubiše Savića.

-Mauzer je legenda Bijeljina kao i jedinica “Panteri” koju je osnovao”, rekao je Cvijetinović. On je podsjetio da je proteklo 30 godina od osnivanja ove jedinice i od odbrane Bijeljine, te izjavio da su Gradskoj upravi uputili inicijativu da 31. mart bude proglašen datum od posebnog značaja za grad.

-Ove godine su i  tri decenije od formiranja jedinice “Panteri”, a to ćemo obilježiti na dostojanstven način sa našim saborcima i građanima”, najavio je Cvijetinović.  On je dodao da je Vlada RS odobrila 200. 000 KM za spomen park  Branko Pantelić Panter. To podrazumijeva asfaltiranje dijela puta do Panjika i uređenje platoa, a u čast Branka Pantelića Pantera i još 15 naših saoraca iz jedinice, poginulih u bici za odbranu Priboja. Na konferenciji je bilo govora i o uredbi Vlade Republike Srpske o mjesečnom boračkom dodatku za nezaposlene demobilisane borce koji imaju manje od 60 godina. Nezadovoljstvo je u ime demobilisanih boraca garde “Panteri” izrazio Momir Vidović.

-Smatram da je viliki broj boraca diskriminisan, koji ne samo da je minimalan, već diskrimiše one čija supruga ili dijete radi, jer nema pravo na borački dodatak. Svi smo se mi borili, ostavljali svoja ognjišta i porodice, a danas jedni imaju, a adrugi nemaju pravo”, rekao je Vidović i naglasio da to nije fer. Članovi “Pantera” očekuje da se ova uredba ukine ili izmijeni, te da demobilisani borci imaju ista prava, a u tom cilju planiraju da se prikupe potpisi i ostalih udruženja, kako bi uputili inicijativu Vladi RS.

Semberija info