GRADONAČELNIK PETROVIĆ NAJAVIO BESPLATNE UDžBENIKE ZA SVE OSNOVCE :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK PETROVIĆ NAJAVIO BESPLATNE UDžBENIKE ZA SVE OSNOVCE


Foto
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je prošle sedmice na svojoj zvaničnoj FB stranici pozvao građane da u komentarima daju prijedloge za pitanja koja ih najviše interesuju, a tema kojom je danas otvorio priču sa sugrađanima je natalitet.

-Najveća radost na svijetu jesu djeca i cilj svakog roditelja jeste da djeci obezbijedi srećno i sigurno djetinjstvo, izvede ih na pravi put i pomogne im da postanu dobri, pošteni i uspješni ljudi! Na tom putu odrastanja uvijek ima mnogo prepreka, a često su te prepreke finansijske prirode, nažalost, ali je tako, kaže gradonačelnik u svojoj objavi i dodaje:

"Lokalna zajednica je dužna da građanima pomogne u skladu sa svojim mogućnostima da sva djeca imaju srećno i bezbrižno djetinjstvo. Veoma bitan segment je obrazovanje, znamo koliko je nekada teško i finansijski zahtjevno djeci obezbijediti sve uslove za neometano školovanje, rad i razvoj.

U to ime želim da Vas obavijestim da će po prvi put od ove godine Grad Bijeljina obezbjediti besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola na teritoriji Grada Bijeljina." Vlada Republike Srpske finansira udžbenike za djecu prva dva razreda osnovnih škola, a Grad Bijeljina će od ove godine preuzeti finasiranje za sve ostale razrede, odnosno biće obezbjeđeni udžbenici za ukupno 11.146 učenika osnovne škole, od trećeg do devetog razreda, za školsku 2022/2023. godini.

Javna nabavka za udžbenike biće raspisana u maju. Grad Bijeljina će, pored toga, u 2022. godini iz budžeta izdvojiti značajno veća sredstva za pronatalitetnu politiku, u odnosu na prošlu godinu, s ciljem podizanja prirodnog priraštaja.

Bijeljina je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja će imati zvanični dokument pronatalitetne populacine politike pod nazivom "Prijedlog mjera pronatalitetne populacione politike u Gradu Bijeljina" i "Analiza stanja demografskog razvoja Grada Bijeljina i populaciona politika".

U izradi ovog dokumenta angažovana je radna grupa koju čine eksperti iz oblasti sociologije, demografije, medija, medicine, privrede i predstavnici Gradske uprave. U dokumentu se nalaze predviđene dodatne stimulativne mjere za porodilje, novorođenčad, mlade bračne parove, porodice sa djecom, višečlane porodice, porodice sa djecom sa poteškoćama, mjere za usklađivanje rada i roditeljstva.

Izrada ova dva veoma važna dokumenta je u završnoj fazi i nakon usvajanja biće poznate i dodatne mjere koje će Grad finansirati iz budžeta.

Petrović je u objavi naveo i transparentan iznos sredstava iz budžeta za 2022. godinu po stavkama:

-mjere pronatalitetne politike - 170.000 KM (stavka koja je prvi put uvrštena u budžet Grada Bijeljina) -subvencija bračnim parovima za novorođenu bebu - 200.000 KM (100.000 KM izdvojeno u 2021.godini) -subvencija roditeljima za boravak djece u privatnim vrtićima -180.000 KM (u 2021.godini 130.000 KM) -subvencija prevoza učenika - 220.000 KM
-stipendiranje učenika i studenata - 320.000 KM (u 2021.godini 290.000 KM)
-sufinansiranje četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje - 50.000 KM (u 2021. godini 25.000 KM)

(Bijeljina danas)