ULIČNI PLESNI PERFORMANS :: Semberija INFO ::

 

ULIČNI PLESNI PERFORMANS


Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ danas je na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini organizovalo ulični plesni performans povodom obilježavanja Međunarodne kampanje „One billions rising – jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“. Plesna koreografija koju su izveli danas jedinstvena je plesna koreografija koju izvode žene širom svjeta.

One su svoju današnju kampanju i svoje aktivnosti posvetile svojim sestrama Romkinjama iz Češke Republike, koje su ove godine dobile mogućnost od države da budu kompenzovane za prisilnu sterilizaciju, kojoj su bile izložene u proteklih  50 godina.

Bojana Jovanović, programska direktorica Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ rekla je da su se na Gradskom trgu danas okupili kako bi građanima Bijeljine podigli svijest o globalnoj kampanji  „Jedna milijarda ustaje“.

-Ova kampanja se već 10 godina na globalnom nivou održava, svake godine 14. februara. Ono što ovu kampanju izdvaja od drugih koje su vezane za promociju ženskih i ljudskih prava je to da ova kampanja promoviše ženska prava, ali i žensku svjest o svome tijelu,žensku hrabrost i žensko učešće u umjetnosti. Danas ćemo pokazati da se osjećamo dobro kao žene, da se osjećamo dobro u svom tijelu i da se osjećamo dobro svaki put kada insistiramo da naša prava, naše tijelo i naši izbori budu poštovani,“ istakla je Jovanovićeva.

Dodala i da je nasilje nad ženama jedna globalna „pandemija“.

-Na svijetu svaka treća žena trpi nasilje poslije svoje 15 godine, a u  BiH svaka druga žena  je doživela  neki vid rodno zasnovanog nasilja posle 15 godine. Žene koje žive u romskoj zajednici su višestruko diskrimisane, one doživljavaju diskriminaciji izvan, ali i u okviru svoje zajednice, jer je ona zatvorena i prilično patrijarhalna. Mi svaki put pozdravljavo naše prijateljice i sestre iz romske zajednice koje su hrabre i koje su napravile napravile iskorak, da izađu zajedno sa nama i da se zajedno borimo za svoja prava“, završila je Bojana Jovanović.

Semberija info