OBILjEŽEN DAN BORACA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽEN DAN BORACA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE


Polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen obilježja poginulim borcima, obilježen je je Dan boraca Vojske Republike Srpske i Boračke organizacije Republike Srpske. Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović je istakao da je zadatak svih nas da ne zaboravljamo žrtve koje su živote dale za stvaranje Republike Srpske.


-Na ovom svetom mjestu se okupljamo i poklanjamo našim pogilim saborcima, jer oni su nazaslužniji za stvaranje Republike. Evo i danas, nakon 30 godina, čuvamo tradiciju i obilježavamo značajne datume i tako ćemo činiti i dalje. Moram da naglasim da svi znamo da su borci nesebično davali svoje živote da bi odbranili svoj narod i stvorili Republiku Srpsku, a da još uvijek, značajan broj demobilisanih boraca živi na ivici egzistencije. Pomaka ima, ali su minimalni i nadam se da će se ubrzo sistemski naći rješenje da borci ne budu socijalni slučajevi”, rekao je Stevanović. Ratni ađutant Rajko Banduka istakao je da ono što su borci postigli u ratu treba čuvati, njegovati i poštovati. Gradonačelnik Ljubiša  Petrović je u izjavi istakao da je Republika Srpska najveća pobjeda srpskog naroda krajem dvadesetog vijeka.

-Republika Srpska je proglašena u miru, a odbranjena u krvavom ratu. Današnji dan je prilika da odamo počast svim poginulim borcima koji su dali ono najvrijednije, a to je život, kako bismo danas živjeli u miru i slobodi. Ono što moramo činiti je da, demobilisanim brcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca, obezbijedimo bolji društveni položaj, a to podrazumijeva da se izdvaja više sredstava iz budžeta lokalnih zajednica i svakako, iz budžeta Republike Srpske”, rekao je Petrović.  Podsjećamo da je Vojska Republike Srpske  formirana 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS brojala 210. 000 mobilisanih boraca. U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca. Vijence su povodom Dana boraca VRS  položili predstavnici Grada Bijeljina, Gradske boračke organizacije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Semberija info