PETROVIĆ: “DOBRI MOJ NARODE, NEĆE BITI UKIDANjA NERADNE NEDJELjE” :: Semberija INFO ::

 

PETROVIĆ: “DOBRI MOJ NARODE, NEĆE BITI UKIDANjA NERADNE NEDJELjE”


Foto
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović danas je istakao da odluka o neradnoj nedjelji u Bijeljini, koja je donijeta prije nešto više od tri mjeseca nije pod znakom pitanja i da neće biti ukidana.

Naime, Petrović se danas na Fejsbuku oglasio povodom, kako je istakao, “priče koja se potegla o neradnoj nedjelji i ishirtrenoj odluci”.

“Ove navode oštro demantujem i uvjeravam Vas da sam vrlo dobro razmislio jer najveću pomoć oko donošenja odluke za prijedlog neradne nedjelje dao mi je moj narod, slušao sam volju i opipao puls naroda a za mene narodna volja nema cijenu!”, rekao je Petrović.

On je u Fejsbuk objavi pokušao da objasni zašto odluka o neradnoj nedjelji ne smije biti upitna. Za to je naveo nekoliko razloga.

“Kada imate neradnu nedjelju najmanje su mogućnosti da poslodavac manipuliše vremenom zaposlenih u smislu slobodnih dana jer na žalost još uvijek je teško iskontrolisati da li je ispoštovan zakonski minimum odmora (slobodnih dana na nedjeljnom nivou) obzirom da su naši radnici često ucjenjeni, te zbog straha od gubitka radnog mjesta neće prijaviti poslodavca. Ako i pretpostavimo da poslodavac postupa po zakonu i daje zaposlenima zakonski minimum slobodnih dana, nijedan drugi dan u nedjelji ne može zamjeniti samu nedelju. A zašto nijedan drugi dan ne može zamjeniti samu nedjelju: zato što su nedjeljom djeca u kući jer ne idu u školu, zato što je lakše organizovati vikend i otići sa porodicom na izlet, zato što smo zaboravili značaj zajedničkog nedjeljnog ručka, zato što niko nema prava da nam oduzima slobodno, zajedničko vrijeme sa porodicom”, naveo je Petrović.



On je dodao da, dok u drugim zemljama donose odluke za trodnevni vikend, u Bijeljini se traži preispitivanje odluke o neradnoj nedjelji.

“Turisti u Bijeljinu mogu doći i nedjeljom, nije Bijeljina atraktivna samo zbog trgovinskih radnji, imamo mi još šta da ponudimo. Svako ko Bijeljinu posećuje zbog trgovine može isplanirati da to uradi i subotom, kao što se i mi sami možemo organizovati da sve što nam treba kupimo dan ranije. Na kraju i sam Bog je rekao: šest dana radi, sedmi dan odmaraj! Niko nema pravo da nam uskrati blagodet nedjeljne jutarnje liturgije”, naveo je Petrović. 

(NoviGlas)