SJEDNICA GLAVNOG ODBORA SOCIJALISTIČKE PARTIJE :: Semberija INFO ::

 

SJEDNICA GLAVNOG ODBORA SOCIJALISTIČKE PARTIJE


Foto
Ovo je uobičajena aktivnost koja slijedi nakon održavanja Devetog kongresa. Konstituisali smo Glavni odbor, izvršili  kooptiranje jednog broja novih članova u Glavni odbor, izabrali smo četiri potpredsjednika partije, a na narednoj sjednici izabraćemo još jednog potpredsjednika, izjavio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić nakon prve sjednice Glavnog odbora SP koja je održana u hotelu “Ras” u Etno - selu “Stanišići”.

“Izabrali smo Izvršni odbor  naše partije koji broji dvadeset i jednog člana. U strukturi onih koji su danas izabrani, povjerenje Glavnog odbora SP dobilo je puno novih kvalitetnih kadrova koji su se svojim radom izdvojili u proteklom periodu. Bila je to orjentacija na mlade ljude, neke i potpuno nove u političkom životu, za koje sam uvjeren da će biti vidljivi u političkom životu naše države i da će ih građani podržati. Na taj način će i naša partija sticati novu vrstu podrške i povjerenja”, izjavio je Petar Đokić nakon sjednice Glavnog odbora Socijalističke partije u Bijeljini.



Đokić je tom prilikom naglasio da je Glavni odbor izabrao  predsjednika Izvršnog odbora Duška Milunovića, aktuelnog ministra rada i boračko – invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske.

“I on se svojim djelovanjem u međuvremenu pokazao kao principijelan čovjek koji brani najvažnije principe na kojima danas počiva Republika Srpska. To su prava naše najvažnije populacije, boraca Republike Srpske, penzionera i radnika Republike Srpske. Kroz svoj profesionalni rad zavrijedio je tu vrstu poštovanja, kao principijelan i odgovoran čovjek koji može rukovoditi Izvršnim odborom naše partije u narednom periodu”.
 
Usvojene tri inicijative: Podrška program “Otvoreni Balkan”
 
Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je tom prilikom da su na sjednici Glavnog odbora ove stranke u Bijeljini usvojena tri važna politička stava, među kojima i opredijeljenost za pokretanje incijative da BiH što prije pristupi programu “Otvoreni Balkan”.



“ Smatramo da je inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  najbolja inicijativa koja se mogla desiti u proteklih nekoliko decenija na Balkanu koja daje šansu da se učvrsti povjerenje između država i naroda na Balkanu. Ta inicijativa danas dobija poseban značaj i vrijednost, imajući u vidu krizu koja se naduvava oko Ukrajine. U negativan kontekst se stavlja Rusija, a poznato je kroz istoriju, da sve ono što se dešavalo oko Rusije, nikada nije mimoišlo Balkan. U pitanju je vizionarska inicijativa koja Balkanu pruža šansu da bude miran, stabilan, otvoren  za ekonomsku i političku saradnju”, istakao je Đokić.

Niko nema pravo da Republiku Srpsku naziva genocidnom
 Đokić je  izjavio da je usvojen i stav, odnosno zahtjev da se u Parlamentarnoj skupštini BiH donese zakon na nivou BiH kojim će se spriječiti upotreba i zloupotreba Republike Srpske, njenog imena i njenog stanovništva  u kontekstu priče o ratnim zločinima i o pitanju pojma genocida.

 “ Niko nema pravo da Republiku Srpsku naziva genocidnom i niko nema pravo da srpski narod naziva genocidnim. Niko nema pravo da Vojsku Republike Srpske naziva genocidnom, niti da joj pripisuje karakteristike koja ona i mi ničim ne zaslužujemo. Zato tražimo da se donese takav zakon i da se suspenduju i stave van snage izmjene Krivičnog zakona BiH koje je proglasio Valentin Incko”.
Podrška uvođenju diferencirane stope PDV-a



 Đokić je kao treći stav naveo pokretanje incijative u Parlamentarnoj skupštini BiH, da se što prije, po hitnom postupku, izvrše izmjene Zakona o PDV-u i da se uvede diferencirana stopa PDV-a, odnosno da se znatno smanji stopa poreza na osnovne životne namirnice, hljeb, mlijeko, brašno, šećer, lijekove i određenu grupu proizvoda, kako bi se i na taj način omogućila podrška stanovništvu u vrijeme inflacije i rasta cijena.

Na taj način bi se luksuzna roba oporezovala većom stopom PDV-a, a višak prihoda bi se usmjerio u socijalne fondove za penzionere, djecu i socijalno ugrožene kategorije stanovništva, naglasio je Petar Đokić, lider Socijalističke partije.