KVALITET PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PRIORITET JE ZAPOSLENIH :: Semberija INFO ::

 

KVALITET PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PRIORITET JE ZAPOSLENIH


Foto
Bijeljinski Dom zdravlja, drugi je po veličini u Republici Srpskoj, a prvi je po pružanju kvaliteta usluga. Uprkos dvogodišnjoj borbi protiv virusa korona, ova zdravstvena ustanova, ne samo da posluje pozitivno, već intenzivno radi na unaprijeđenju pružanja usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Direktor ove ustanove primarijus dr Danijela Đukin, u prvi plan ističe trud i zalaganje svih zaposlenih i s ponosom kaže da su kao jedna velika porodica, a svi timski i s pažnjom, nastupaju prema svim korisnicima usluga Doma zdravlja.

-Briga o zdravlju naših građana naša je misija i sve činimo kako bismo im bili što dostupniji i da im pružimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Svjedoci smo da pandemija ostavlja posljedice na zdravlje, a kad kažem zdravlje, pri tom, pored fizičkog, mislim i na mentalno zdravlje postkovid pacijenata. Da bismo se borili i protiv ovih posljedica, odlučili smo da našim građanima  obezbijedimo i ovu vrstu zdravstvene zaštite, odnosno, da počne sa radom i Psihološko postkovid savjetovalište za mentalno zdravlje. To je prvo savjetovalište ove vrste, ne samo u našem gradu i Republici Srpskoj, nego i u regionu i vjeujem da će postkovid pacijenti na ovaj način dobiti kvalitetnu i ovu vrstu neophodne pomoći“, kaže za ,,Semberija info'' Đukinova i ističe da je ponosna na dr Dijanu Dukić, specijalistu porodične medicine i psihoterapeuta u edukaciji.



-Doktorka Dukić se odlično edukovala i posvetila ovom zadatku, kako bi registrovanim pacijentima Doma zdravlja, a koji su postkovid pacijenti, pružila sve ono što je neophodno, kako bi se izborili sa posljedicama koje su rezultat postkovid stanja“, istakla je Đukinova i dodala da će se prostorije Psihološkog savjetovališta nalaziti odmah do Centra za bazičnu rehabilitaciju. Dr Dijana Dukić je podsjetila da je početkom pandemije, sve bilo usmjereno na stanje pluća, srca i drugih organa, a da je vrijeme pokazalo da je kovid sistemska bolest, koja ostavlja posljedice i na mentalno zdravlje.

-Dvije protekle godine neizvjesnosti, karantina, izolacija i nažalost, smrtnih ishoda, uzimaju svoj danak. Postkovid pacijenti sve češće se žale na anksioznost, nesanicu, potištenost i sl. Naš menadžment je prepoznao potrebu da se posvetimo rješavanju i ovog problema, tako da ćemo početi sa savjetovalištem za   mentalno zdravlje za postkovid pacijente. Mentalno zdravlje postkovid pacijenata nam takođe postaje jedan od prioritetnih zadataka i svi naši registrovani građani, koji imaju bilo kakvu tegobu ove vrste nakon preležane korone, potrebno je da se jave svom porodičnom ljekaru koji će ih uputiti u savjetovalište. Ono što treba naglasiti je, da ovo nije klasičan rad sa psihijatrom, nego sa psihoterapeutom, odnosno, osobom koja je tu za njih, da ih sasluša, porazgovara sa njima i pruži im psihološku podršku“, pojasnila je dr Dukić. Ona je naglasila da ne trebamo imati predrasude po ovom pitanju, jer je riječ o razgovoru i razumijevanju, da se zajednički pronalaze rješenja po pitanju određenih nedoumica, strahova i td.

-Svi građani koji su registrovani u Domu zdravlja, a koji su preležali koronu, mogu da se jave svom porodičnom ljekaru koji će ih evidentirati za psihološko savjetovanje, a mi ćemo ih telefonom obavijestiti o terminu našeg, reći ću radije, druženja i razgovora, gdje ćemo zajedno rješavati nedoumice“, poručila je za ,,Semberija info'' dr Dijana Dukić.

U Domu zdravlja je početkom ove godine, već pokrenuto nekoliko bitnih aktivnosti, a jedna od njih je i da su Vakcinalni centar izmjestili u prizemlje Poliklinike jedan, ulaz broj dva, pored portirnice Doma zdravlja, a vakcinacija će se i dalje vršiti prema rasporedu koji blagovremeno saopštavaju građanima.
Direktor dr Danijela Đukin je naglasila da su Vakcinalni centar izmjestili zbog potrebe registrovanih građana, koji u sve većem broju imaju potrebu za fizikalnu rehabilitaciju.



-Centar za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici smo vratili  na „staru“ lokaciju, u prizemlju objekta,  ulaz broj šest, a radno vrijeme CBR-a je radnim danima od  7 do 20 časova“, pojasnila je Đukinova. Kvalitetna primarna zdravstvena zaštita i zadovoljni korsnici usluga Doma zdravlja Bijeljina, prioritetni su zadaci u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a u prilog tome ide i činjenica, da su prošle godine prepoznati kao lider u regionu i da su od UNDP-a dobili dva mobilna ultrazvučna aparata za „Skrining i prevenciju raka dojke u ranjivim grupama u regiji Semberija“, koji finansira Vlada Švedske, a projekat je podkomponenta Projekta „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“.

-Cilj projekta je provođenje ultrazvučnog skrininga kod žena iz osjetljivih grupa kao i edukacija i obuka žena za samopregled dojki. Već smo obavili preglede u Suvom Polju, Glavičicama i Crnjelovu, a plan narednih pregleda blagovremeno ćemo saopštiti građanima, a u  ovom timu zdravstvenih radnika su i radilog dr Jela Aleksić, kao i dr Gordana Savin, projekt menadžer projekta. Pregledi su besplatni, kao i prije dvije godine kad smo izvršili pregled oko 70 posto stanovništva, ali nas je virus korona, privremeno zaustavio. Nastavljamo sa ovim aktivnostima i raduje me činjenica da naše sugrađanke imaju ponovo mogućnost da u svojim mjesnim zajednicama, obave neophodne preglede“, naglasila je Đukinova.

Ako postoji jasan cilj i vizija, mnogo tog se može učiniti da se zdravstvena zaštita podiže ni viši nivo. U ovoj zdravstvenoj ustanovi to je evidentno, a da bi se registrovanim građanima u Domu zdravlja, kojih je ove godine znatno veći broj, pružile još kvalitetnije laboratorijske usluge, u toku su radovi na proširenju centralnog objekta.



-Ponosni smo na našu Službu laboratorijske dijagnostike, koja je akreditovana i sertifikovana, a građanima je dostupna sveobuhvatna laboratorijska dijagnostika, uz simboličnu participaciju. Zahvaljujući pozitivnom poslovanju, ulažemo sredstva i u nabavku novih aparata u laboratoriji, koji će ne samo unaprijediti kvalitet pružanja usluga građanima, nego će omogućiti i komforniji rad zaposlenim u laboratoriji“,  rekla je za ,,Semberija ifo'''Đukinova.

Ona je dodala da je još mnogo izazova, planova i projekata koji su pred ovom zdravstvenom ustanovom, ali i naglasila da će sve planirano, biti i realizovano.

-Želimo da naši građani budu zadovoljni uslugom dolaskom u centralni objekat Doma zdravlja u gradu, ali isto tako želimo da i objekti ambulanti porodične medicine na području grada i cijele Semberije budu kvalitetni i opremljeni. U tom cilju smo već relizovali jedno renoviranje, tako da će do kraja februara uslijediti otvaranje renovirane ambulante porodične medicine u Majevičkoj ulici, jednoj u nizu“, najavila je Đukinova. 

(Semberija info)