SLAVA HRAMA SVETA TRI JERARHA U BALATUNU :: Semberija INFO ::

 

SLAVA HRAMA SVETA TRI JERARHA U BALATUNU


Danas su parohija Balatunsko – velinoselska i  Hram Sveta tri jerarha u Balatunu proslavili svoju crkvenu  slavu. Svetu liturgiju služilo je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko – tuzlanski Fotije sa velikim broj sveštenika, od kojih su neki od njih biši parosi ove parohirje. Službi je prisustvovao veliki broj vjernika iz ove parohije, vjernici iz drugih parohija, te kum slave Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Milan Dakić i veliki broj zvaničnika Grada Bijeljina, među kojima su bili gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović, predsjednik Gradske skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i mnogi drugi.

Episkop zvorničko – tuzlanski Fotije zahvalio se Bogu i rekao da mu je drago što su danas svi ovdje sabrani i da proslavljaju slavu Sveta tri jerarha i da je ovo jedina crkva u Eparhiji zvorničko - tuzlanskoj koja je posvećena ovom prazniku.



-Ovo jedna svečana prilika kada proslavljamo zaista velike ugodnike Božije, koji su živeli u četvrtom veku, ali čija je teologija veoma značajna i za nas danas koji živimo. Važno je da se držimo pravoslavne vere, da se čuvamo od jeresi i lažnih učenja, da čuvamo svoje običaje i krsnu savu, svoje predanje i to je ono što ovi svetitelji kroz svoja dela poručuju nama danas. Danas je bilo mnogo vernika, dece i radujem se da takvim proslavama našim pokazujemo naše jedinstvo, jer ovaj praznik je praznik jedinstva crkve, ali i narodnog. Mi Srbi ne bi trebali da se delimo nego da budemo jedinstveni, da se molimo Bogu i da nas crkva objedinjuje, ne iz zemaljskih, nego iz viših nebeskih interesa“, završio je Episkop zvorničko – tuzlanski Fotije.

Kum slave Narodni poslanik u skupštini Republike Srpske, Milan Dakić rekao je da je i prije nekoliko godina bio kum na crkvenoj slavi ove parohije.



-Mjesna zajednica Balatun je ona koja nas i kroz društveno – politički život podrži, tako da i mi predstavnici naroda na jedan ovakav način, trudimo se da pomognemo i da učestvujemo u svim dešavanjima, kada je to vezano i za mjesne, a tako i za lokalnu zajednicu na nivou Republike Srpske. Ovdje sam uvijek drag gost i od strane mještana mjesne zajednice Balatun rado dočekan i iz tog razloga, na zdravlje svih nas je i ovo kumstvo današnje“, istakao je kum slave Milan Dakić.

Gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović kazao je da je danas blagosloven dan nalaziti se u mjesnoj zajednici Balatun na slavi Sveta tri jerarha.

- Ovo je prilika da čestitam svim mještanima Balatuna crkvenu slavu  i da im poželim da se okupljaju oko crkve, oko saborovanja, dobrih ideja i hrišćanskih vrlina i da zajedno gradimo ne samo mjesnu zajednicu Balatun, nego i naš grad Bijeljinu. Uznoseći molitve i moleći se prije svega za zdravlje i za dobre misli, želim da se okupljamo i sabiramo zajedno svi još mnogo godina“, završio je Gradonačelnik Petrović.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina rekao je da bilo zadovoljstvo prisustvovati crkvenoj slavi Sveta tri jerarha.



-Okupio se zaista veliki broj ljudi , što me posebno raduje i to pokazuje da Srpska pravoslavna crkva možda i poslednja institucija Srpskog naroda koja nije nikoga izgubila, njegovu podršku i povjerenje koja okuplja narod i koja šalje poruke ljubavi, mira i zajedništva“, istakao je Đurđević.

Nakon svete liturgije, litije i lomljena slavskog kolača u prostorijama OŠ „Petar Kočić“ Balatun upriličen je slavski ručak za sve vjernike i goste.



Semberija info