NEOSNOVANE ŽALBE U POSTUPCIMA JAVNIH NABAVKI I DALjE OMETAJU USPJEŠNO IZVRŠAVANjE POJEDINIH KOMUNALNIH POSLOVA :: Semberija INFO ::

 

NEOSNOVANE ŽALBE U POSTUPCIMA JAVNIH NABAVKI I DALjE OMETAJU USPJEŠNO IZVRŠAVANjE POJEDINIH KOMUNALNIH POSLOVA


Foto
Zbog, prema ocjeni pravnika Gradske uprave neosnovane, žalbe na postupak javne nabavke usluga higijeničarske službe na području Grada Bijeljina u 2022, 2023 i 20024. godini, čitav proces nabavke će biti za najmanje 30 dana duži od očekivanog, što može ugroziti nesmetano izvršavanje ove komunalne usluge u Gradu Bijeljina.
 
Postupak javne nabavke usluga pokrenut je blagovremeno, 28. januara 2022. godine, i tenderska dokumentacija je pripremljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Međutim, kompanija DOO JKP „Glog“ Istočni Stari Grad dostavila je žalbu na tendersku dokumentaciju 10. februara 2022. godine. Iako je pomenuta žalba, prema ocjeni nadležnog Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina i pravnika Gradske uprave, neutemeljena u zakonu, postupak javne nabavke ne može biti zakonski proveden do okončanja žalbenog postupka, koji provodi Kancelarija za razmatranje žalbi Republike Srpske i koji uobičajeno traje više od 30 dana.
 
Molimo sve građane Bijeljine i zainteresovane strane u postupku javne nabavke za razumijevanje i strpljenje, jer, nažalost, manjkavosti u Zakonu o javnim nabavkama BiH dozvoljavaju učesnicima da neosnovanim žalbama značajno produžavaju i ometaju zakonito i efikasno provođenje postupaka javnih nabavki. Gradska uprava Grada Bijeljina je u protekloj godini više puta ukazivala na ovaj problem i pozivala nadležne da ga hitnom izmjenom Zakona riješe, a postoje i osnovane sumnje da pojedinci ovaj propust u tekstu zakona koriste za sabotažu uspješnog izvršavanja komunalnih poslova nekih lokalnih zajednica, zarad sticanja finansijske ili političke koristi.
 
Takođe, nadamo se da ova situacija neće biti korištena za sticanje jeftinih političkih poena i „niske udarce“, jer je Gradska uprava, kao što je objašnjeno, sve poslove oko pomenute javne nabavke izvršila u najkraćem mogućem roku i u skladu sa važećim zakonom.