VRIJEME JE ZA PRIHRANU PŠENICE :: Semberija INFO ::

 

VRIJEME JE ZA PRIHRANU PŠENICE


S obzirom na to da značajan broj poljoprivrednih proizvođača u Semberiji nije jesenas  u dovoljnoj mjeri koristio mineralna đubriva pri sjetvi pšenice, možemo slobodno reći da je stanje usjeva povoljno, kaže Đorđe Glišić, viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.
U izjavi za “Semberija info” Glišić kaže da su niske dnevne temperature u proteklom periodu, bez snježnog pokrivača, doprinijele pojavi “stresa” kod biljaka.

 “To se može zaključiti po promjeni boje listova koji su požutjeli, upravo zbog izlaganja “stresu”. U pitanju su temperature koje su bilježene prije petnaestak dana, kada smo imali od minus devet do minus sedam stepeni Celzijusovih. Takvo razdoblje je trajalo nekih pet do šest dana. Prije toga smo imali snježni pokrivač na njivama i tada je snijeg biljkama služio kao dobar izolator. Biljke su osjetile uticaj niskih temperatura, ali, to je prolaznog karaktera i nije ništa opasno. Sada je neophodno izvršiti prihranu usjeva azotnim đubrivima, kao što je “kan” ili “urea”. Poznato je da “kan” treba koristiti na “kiselim” zemljištima, ali će zbog visoke cijene vještačkih đubriva poljoprivrednici, vjerovatno, umjesto dvije obaviti jednu prihranu ili će smanjiti količinu đubriva po jedinici površine”, kaže Glišić, ističući da će se to odraziti na krajnji rezultat i na prinose.

Glišić kaže da ima još niz faktora koji mogu uticati na visinu prinosa. On ističe da se ova godina ne može porediti sa prošlom godinom, jer je cijena đubriva diktirala količine koje su iskorištene pri sjetvi, tako da  će se početni start razvoja biljaka odraziti na prinose.

“Za sada je rano davati bilo kakve prognoze. Što se tiče zemljišta slabijeg mehaničkog sastava, na pojedinim njivama se zbog neravnog terena zadržavala vlaga, te je i na tim dijelovima parcela došlo do stradanja biljaka. U narednom periodu treba pažljivo pratiti razvoj biljaka i pripremiti se za eventualno tretiranje biljaka od biljnih bolesti I štetočina, upozorava Glišić.

Semberija info