FONDACIJA „UDRUŽENE ŽENE“: ODRŽAN OKRUGLI STO :: Semberija INFO ::

 

FONDACIJA „UDRUŽENE ŽENE“: ODRŽAN OKRUGLI STO


Fondacija „Udružene žene“ iz Banjaluke danas je u hotelu „Drina“ u Bijeljini održala okrugli sto na temu sto „Položaj žrtava krivičnih djela u Republici Srpskoj sa fokusom na žrtve rodno zasnovanog nasilja“. Ovaj projekat realizuju uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i on će  trajti do maja 2022. godine.

Gorica Ivić iz foncacije „Udružene žene“, rekla je da su danas sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija iz regije Bijeljina razgovarali o potrebi za unapređenjem položaja žrtava koji su u postupcima nevidljive i imaju minimalna prava.

-Ta prava oni često ne ostvare i ne budu u prilici  da ona prava koja su prepoznata kroz normativno pravno uređenje Republike Srpske budu priznata. Mi smo u prethodnom periodu intenzivirale aktivnosti u toj oblasti i uradili dvije značajne analize , prva se odnosi na Analizu usklađenosti krivičnog zakonika i zakona o krivičnom postupku Republike Srpske sa EU Direktivom o pravima žrtava i Istambulskoj konvencijom, a druga analiza sadrži pregled pravnih propisa iz Republike Srbije, koja čini napore da ovu Direktivu integriše u svoj pravni sistem i Republike Hrvatske, koja je već članica Evropske unije i koja je EU Direktivu  o pravima žrtava već integrisala u svoj pravni sistem. Pored ovih analiza, mi ćemo dokument za unapređenje Zakona o krivičnom postupku  predati Ministarstvu pravde“, završila je Ivićeva.

Profesor dr Ivanka Marković, profesor na Pravnom Fakultet Univerziteta u Banjaluci rekla je da je Analiza usklađenosti krivičnog zakona i zakona o krivičnom postupku sa Istambulskom konvencijom i Direktivom o pravima žrtava pokazala da je zakon o krivičnom postupku nije usklađen sa međunarodnim standardima u oblasti zaštite žrtava i  u oblasti prava žrtava.



-Krivični zakonik je u određenoj mjeri usklađen sa odredbama Istambulske konvencije, kojima se predviđa obaveza Republike Srpske , odnosno Bosne i Hercegovine  da se određena ponašanja  i određeni oblici rodno zasnovanog nasilja inkriminišu kao pojedina krivična djela. Ali Ministarstvo pravde je prilikom izmjena Zakona o krivičnom postupku, prošle godine propustilo priliku da u Zakon o krivičnom postupku unese odredbe koje se tiču prava žrtava, a koje su predviđene direktivom EU  i kojom se zapravo i predviđaju minimalni standardi koji su neophodni u zaštiti prava žrtava u krivičnim postupcima“, završila je  Ivanka Marković.

Markovićeva je dodala da kada je u pitanju položaj žrtava u Republici Srpskoj tu postoji neusklađenost i da postoji neophodnost izmjene krivičnog zakonodastva na način da se u Zakon o krivičnom postupku unese pojam žrtve.

- Imamo pojam oštećenog koji predstavlja sinonim za pojam žrtve, ali je neophodno da se unese pojam žrtve na način kojim je on predviđen direktivom EU, jer on pored direktne žrtve, pominje i indirektne žrtve, a to su osobe koje trpe određenu štetu zbog osobe koju je pretrpila ta osoba koja je direktno povređena krivičnim djelom“, naglasila je profesor dr Ivanka Marković.

Fondacija „Udružene žene“ iz Banjaluke i Fondacija „Lara“ iz Bijeljine pružaju podršku žrtvama krivičnih dijela , kao što su besplatno pravno savjetovalište, psihološku podršku, SOS telefon i zbrinjavanje žrtava u Sigurne kuće.  Broj SOS telefona na koji se žrtve krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja mogu javiti je 1264.

Semberija info