VEČERAS U BIBLIOTECI PROMOCIJA KNjIGE :: Semberija INFO ::

 

VEČERAS U BIBLIOTECI PROMOCIJA KNjIGE


Apokrifi  po Lilit i druga prokletstva

Narodna biblioteka ,,Filip Višnjić'' Bijeljina večeras organizuje promociju pjesničke zbirke ,,Apokrifi po Lilit i druga prokletstva'', autorke  Zdenke Valent Belić. Kako su najavili organizatori, na promociji učestvuju profesor dr Milivoje Mlađenović, književni kritičar i teatrolog i Zdenka Valent Belić, književnica iz Novog Sada. Stihove iz zbirke će govoriti glumci Gradskog pozorišta ,,Semberija'' Bijeljina.

Promocija  knjige ,,Apokrifi po Lilit i druga prokletstva'' počinje u 18 časova u Velikoj sali bijeljinske biblioteke.
Ova zbirka pjesama izašla je i na slovačkom jeziku u izdanju Društva slovačkih pisaca u Bratislavi, uz finansijsku pomoć Kancelarije za Slovake u dijaspori.

Pesme, koje su u zbirci raspoređene u četiri ciklusa (Apokrifi po Lilit, Susreti, Mrak, Prolegomena za današnji dan), podstiču čitaoca nezavisno od njegove lične filozofije na razmišljanje o temeljnim životnim principima i uvriježenim stavovima. Već naziv zbirke nagovještava teme kojima se autorka bavi u stihovima, a to su ustaljena pogrešna i zabludna uvjerenja koje pjesnikinja prepoznaje, iznosi ih na vidjelo, zatim prezentuje sopstveni ugao pogleda i tako nastoji da čitaocima približi drugačiji aspekt istine. U pjesmama se ujedno mistifikuju tabuizirane pojave o kojima se ne govori otvoreno ili se ne smatraju prioritetom. Stoga ,,prokletstva” iz podnaslova zbirke ne moramo razumjeti samo kao presudu ili osudu, već i kao izvitoperene, odnosno pogrešne životne principe, a koje uprkos tome istrajavaju stotinama, pa i hiljadama godina.

Lilit, prema predanju prva žena, sazdana od praha zemlje, stvorena istovremeno kad i Adam jeste biće kom je prirodno data jednakost sa muškim rodom. Lilit je jača i inteligenija od muškarca – prepoznaje suštinu stvari.
Konflikt između muškarca i žene s prapočetka svijeta proteže se cijelom pesničkom zbirkom. Najčešće je izazvan nedostatkom komunikacije između partnera. Zdenka Valent Belić ovaj odnos demistifikuje i ne prikazuje ga isključivo kao problematičan, već samoj lirskoj junakinji ostavlja prostor i slobodu da sama razmisli i donese zaključak.

Odnos između muškarca i žene je, međutim, samo jedan od problema iz kog lirska junakinja traži izlaz. Junakinja Lilit se opire konvencijama. Autorka prevrednuje univerzalne, često biblijske i mitološke teme i nudi im drugačiji pogled, ali njene refleksije uvijek idu u korist žene.