VASPITAČICA NADA BOŽIĆ: OD DJECE SE MOŽE MNOGO NAUČITI - TO JE SNAGA I LjEPOTA POSLA VASPITAČA :: Semberija INFO ::

 

VASPITAČICA NADA BOŽIĆ: OD DJECE SE MOŽE MNOGO NAUČITI - TO JE SNAGA I LjEPOTA POSLA VASPITAČA


Svetosavsko priznanje se dodjeljuje tri godine za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a od prošle godine se dodjeljuje i za predškolsko obrazovanje. Drugu godinu zaredom, Svetosavsko priznanje dobijaju vaspitači Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ iz Bijeljine.

Slaviša Vujanović, direktor bijeljinskog vrtića ističe izuzetno zadovoljstvo, ali i ponos, što već drugu godinu zaredom, radnici ovog vrtića osvajaju prestižno priznanje.

„Ovo je samo potvrda kvaliteta našeg rada i potvrda da imamo vaspitače koji svoj posao rade u skladu sa zakonom, prateći potrebe i djece i roditelja. Koleginica Nada Božić je dugogodišnji radnik vrtića, radnik sa dosta iskustva koji je tokom dugogodišnjeg rada imala izuzetne rezultate kako u radu sa djecom, tako i u saradnji sa roditeljima. Sa djecom je uvijek kvalitetno radila što potvrđuje ovo Svetosavsko priznanje“, rekao je Vujanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kao čovjek koji je dugo godina u predškolstvu, Vujanović je izuzetno zahvalan što je Ministarstvo prosvjete i kulture RS od prošle godine uvelo Svetosavsko priznanje i za radnike predškolskih ustanova, jer je to na neki način podizanje značaja predškolskog vaspitanja.

„Kao predsjednik Udruženja vaspitača i stručnih saradnika RS i kao direktor vrtića, izuzetno sam zadovoljan što je ove godine sedam vaspitača na području RS dobilo ovo priznanje, ali sam najviše zadovoljan što ga je dobila i koleginica Nada Božić. Želim da napomenem da su i prošle godine naša dva vaspitača dobila ovo priznanje – Desanka Pandilovski i Biljana Ristić. Trudićemo se i u narednom periodu da naš rad prepoznaju i roditelji u našem gradu, ali i Ministarstvo i ostale institucije. Naša obaveza je da u narednom periodu predškolski sistem obrazovanja jača svoje kapacitete, kao i da poveća obuhvat djece, ali i da radimo na stručnoj edukaciji radnika u predškolstvu. Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je početni segment obrazovanja djece i moramo djeci nametnuti jake temelje koji će biti oslonac za dalji vaspitno-obrazovni razvoj“, objasnio je Vujanović.

Vaspitačica bijeljinskog vrtića Nada Božić istakla je da je izuzetno počastvovana što je dobila prestižnu Svetosavsku nagradu. Ona smatra da je to na neki način kruna njenog 35-togodišnjeg zalaganja koje daje dodatni značaj njenom radu.

„Tek kada sam otišla u Banjaluku na dodjelu priznanja, shvatila sam koliko je to značajno, kakva je to manifestacija i na kom je nivou organizacije. Zaista sam bila počastvovana što sam dio te priče i posebno sam ponosna što je to nagrada koja se dodjeljuje najboljim u oblasti prosvete“, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini Božićka.

Kako kaže, da nije voljela ovu vrstu posla, vjerovatno ga ne bi ni izabrala kao svoj poziv.

„U poslu se vodim time da je potrebno uložiti mnogo ljubavi i biti otvoren za nova znanja i nova iskustva. Čovjek ne treba reći da zna sve. Mnogo je bitno da se čovjek usavršava i ide u korak sa vremenom. I mi se prilagođavamo promjenama djece. Međutim, svi oni imaju zajedničke osobine koje su svojstvene za svu djecu - da su radoznali, da se lako vežu, da uče po modelu. Razlika je što su djeca u današnje vrijeme zahtjevnija, dolaze sa mnogo više predzanja, imaju više izvora iz kojih saznaju nove stvari. Prije je vrtić, pored roditelja bio jedini izvor, dok oni sada imaju više izvora, više mogućnosti i zahtjevniji je rad sa njima“, iskrena je Božićka.

Dodaje da se od djece može mnogo naučiti i da je to uzajamna energija koja daje snagu i čini ljepotu posla. Kako kaže, djeca su iskrena i kod njih nema „uvijenih stvari“ - kad su ljuti, ljuti su, kad su srećni, srećni su. Čovjek je načisto s njima, što po njenim riječima predstavlja jednu od prednosti ovog posla.

(Dešavanja u Bijeljini)