NE STAVLjAJTE SO NA RANU! :: Semberija INFO ::

 

NE STAVLjAJTE SO NA RANU!


Foto
Dok 15. maja 1992. godine gore tijela pripadnika JNA na Brčanskoj malti, dok ranjeni vojnici i civili koji su se mirno povlačili iz Tuzle mole za pomoć i umiru u mukama, novinar Zlatko Dukić u prenosu uživo govori -...'ladno pivo nemamo, a tako bi dobro došlo...“.
 
Isti taj Zlatko Dukić, dragi naši Bijeljinci, sutra dolazi u Centar za kulturu „Semberija“ kako bi predstavio svoj roman „Bjegunci“! Povod je promocija knjige Jusufa Trbića „Razaranje Bosne“, a gost Zlatko Dukić sjediće bez griže savjesti u srcu Semberije koja je u toku i nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata, uz Zvornik i Ugljevik, primila više od 20.000 tuzlanskih Srba.
 
Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini ogorčeno je najavom Dukićevog dolaska i pozivamo Gradsku upravu grada Bijeljine  i direktora Centra za kulturu „Semberija“  da smjesta otkažu najavljenu promociju.
 
Podsjećamo da su 15. maja 1992. godine muslimanske jedinice u Tuzli napale kolonu Jugoslovenske narodne armije i, prema zvaničnim podacima, ubile najmanje 54 vojnika, a ranile 44, prekršivši dogovor prema kojem je kolona trebalo mirno da napusti grad.
 
Zavičajno udruženje Tuzlaka iz Bijeljine, nažalost, primjećuje da smo skloni zaboravljanju, pa nas ne iznenađuje što je prije nekoliko večeri gost na jednoj banjalučkoj televiziji bio predsjednik Udruženja „BH novinari“ Marko Divković, isti onaj Divković koji je zajedno sa Dukićem prenosio uživo napad na „Tuzlansku kolonu“ i dodao kako bi im pivo značilo „...da se uz ovaj vatromet rashlade...“
 
Međutim, protjerani Tuzlaci ne zaboravljaju! Ne zaboravljamo plač majki, ugljenisana tijela mladića koji su tek zakoračili u život, domove koje smo napustili... Ne zaboravljamo majku Maru koja je sahranila dvije nagorjele kosti sina Gorana Jokića, koji nije stigao sa odsluženja vojnog roka u Požarnicu, gdje su ga čekali djevojka i zakazana svadba.
 
Zato, još jednom pozivamo da sutrašnja promocija (31. januar, u 18.00 časova), na kojoj bi trebalo da se pojavi i Zlatko Dukić, POD HITNO BUDE OTKAZANA, jer ćemo u suprotnom pozvati sve naše Tuzlake koji žive u Bijeljini da se okupe ispred Centra za kulturu i spriječe sramotno Dukićevo pojavljivanje!
 
Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini!