GRAD BIJELjINA: PRONATALITETNA POPULACIONA POLITIKA :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA: PRONATALITETNA POPULACIONA POLITIKA


Bijeljina je jedina lokalna zajednica sa završenim dokumentom o mjerama pronatalitetne politike, koji će ubrzo biti odštampan, a utvrđene mjere će biti finansirane iz budžeta grada, nakon provedene skupštinske procedure.

-Ovaj dokument će biti prezentovan javnosti, a za ovu godinu je planirano 170. 000 KM”, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović i naglasio da je ovo način da se stvaraju uslovi da stanovništvo ostaje na ovim prostorima id a se rađa više djece. Profesor dr Dimitrije Ćeranić, profesor porodičnog prava, recenzent je dokumenta o Pronatalitetnoj populacionoj politici istakao je da je ovo pionirski poduhvat Grada Bijeljina, kako bi se izradio document projedloga mjera populacione politike.

-Cilj je svakako trend smanjenja broja stanovništva, jer je depopulacija pošast koja Republiku Srpsku prati od 2002. godine, kada je bio veći broj umrlih u odnosu na broj rođenih. Svaka lokalna zajednica treba da radi na izradi ovog dokumenta koji obuhvata sve mjere koje doprinose boljoj demografskoj slici. Radna grupa je analizirala demografsko stanje u gradu Bijeljian, sa prijedlogom mjera, koji su upućeni gradonačelniku, a svi zajedno ćemo utvrditi smjernice”, rekao je prof. dr Ćeranić.   On je naglasio da sva provedena istraživanja govore da je osnovni razlog zašto se djeca ne rađaju, nesigurnost.

-Djeca se rađaju kada postoji sigurnost u bolje sutra, nada da će sa svakim danom biti bolje. Svi zajedno treba da radimo na tome da vratimo vjeru i nadu u bolje sutra”, rekao je Ćeranić. U ime Centra za socijalni rad, obratila se Mila Stojanović i istakla da je riječ o vrlo značajnom dokumentu.

-Centar za socijalni rad će uvijek podržati prava i potrebe porodica, kako bi se osnažila porodica”, rekla je Stojanovićeva. Okriglom stolu, na temu Pronatalitetne populacione politike, pored gradonačelnika Ljubiše Petrovića i predstavnika Gradske uprave, bili su prisutni i članovi Radne grupe za izradu Dokumenta pronatalitetne populacione politike, te predstavnici Centra za socijalni rad.