PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIREKTORE I VLASNIKE VRTIĆA I PREDŠKOLSKIH USTANOVA :: Semberija INFO ::

 

PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIREKTORE I VLASNIKE VRTIĆA I PREDŠKOLSKIH USTANOVA


Foto
U zgradi Gradske Uprave Grada Bijeljina, danas je organizovan još jedan prijem, ovoga puta za direktore i vlasnike vrtića i predškolskih ustanova sa područja grada Bijeljina. Kako je najavljeno iz Gradske uprave, današnji prijemi su ujedno i završni, a koji su počeli u decembru prošle godine.

Na području grada Bijeljina trenutno ima 16 privatnih vrtića i JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, a u predškolsko vaspitanje i obrazovanje uključeno je samo 30% djece.

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović rekao je da je ovo prilika, da u toku prazničnih dana rukovodiocima vrtića sa područja grada Bijeljina, ali i vaspitačima i vaspitačicama požele prije svega dobro lično zdravlje i naravno dobre rezultate kada je u pitanju predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

-Tokom prethodne godine godine započeli smo jednu intenzivnu saradnju, koja se tiče subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima. U prijedlogu budžeta koji je podržan, povećali smo iznos materijalnih sredstava sa 130.000 konvertibilnih maraka na 180.000 konvertibilnih maraka. Znamo da dosta toga, pored porodičnog okruženja kreće i iz predškolskih ustanova, kao što su navike i obrasci ponašanja i zato je nama iz Gradske Uprave jako važno da imamo dobru saradnju sa predškolskim ustanovama. Kada je u pitanju raspodjela ovih materijalnih sredstava koja su izdvojena za predškolske ustanove, osnovaćemo radnu grupu čiji će članovi biti iz privatnih vrtića, Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ i Gradske Uprave kako bismo došli do što boljeg prijedloga mjera kako ta sredstva utrošiti, a da imamo što kvalitetniji i što obuhvatniji pristup kako je u pitanju predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, završava Petrović.



Gradonačelnik Petrović je dodao da će se truditi da iz godine u godinu povećavaju materijalna sredstva, ali i da će tražiti druge izvore finansiranja za izgradnju predškolskih objekata da bi bili grad koji će imati veći broj djece obuhvaćen predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem.

Direktor Predškolske ustanove „Dragan i Zoran“, Goran Gašić rekao je da je ovo danas svečani i radni sastanak, da isprate prethodnu i da požele svima prvenstveno zdravlje u Novoj 2022. godini.

-Privatne predškolske ustanove do avgusta 2021. godine nisu imale skoro nikakvu saradnju sa Gradskom Upravom. Nakon donošenja i usvajanja odluke  o subvenciji za boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama, ta saradnja postaje sve čvršća i čvršća. Nadamo se da je to početak i da će 2022.godina i sve naredne saradnja biti sve veća, a sve u cilju razvoja predškolskog vaspitanja i obrazovanja sve većeg broja djece sa teritorije grada Bijeljina. Mi imamo ideje koje ćemo predložiti Gradskoj Upravi, na koji način ta saradnja može biti efikasnija i uspješnija. Ovo što je započeto prošle godine to je direktna podrška roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće, ali prema riječima gradonačelnika i pojedinih odbornika postoje planovi i ideje kako da se pomogne i privatnim predškolskim ustanovama“, završava Gašić.

Slaviša Vujanović, direktor JU Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ rekao je da što se tiče preškolskog obrazovanja na području grada Bijeljina u protekloj godini dosta toga urađeno, uvedeno je sufinansiranje za roditelje čija djeca borave u privatnim vrtićima, a i cijena boravka djece u JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ je smanjena.

-Skupština i gradonačelnik Grada Bijeljina u narednom periodu trebali bi uložiti napore na povećanju kapaciteta svih ustanova na području grada Bijeljina, prevashodno Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ koji je u nadležnosti grada Bijeljina, da bi što veći broj djece pohađao vrtić. Predškolsko obrazovanje je početak i temelj razvoja djeteta, a ono je  skup, možda i najskuplji dio obrazovnog sistema i moramo se truditi da na području grada Bijeljina bude dostupan svoj djeci, bez obzira koji je to program cjelodnevni ili skraćeni“, završava Vujanović.

(Semberija info)