DANAS ROMI SLAVE VASILICU :: Semberija INFO ::

 

DANAS ROMI SLAVE VASILICU


Udruženje građana "Otaharin" je juče, 13. januara po prvi put organizovalo obilježavanje romskog praznika Vasilice. Obilježavanjem ovog praznika željeli se da skrenu pažnju javnosti na bogatstvo romske kulture, tradicije i običaja. Planiraju da ovu i slične manifestacije promocije romske kulture i tradicije nastave i dodatno obogate i u narednim godinama.

Vasilica je jedan od najznačajnijih romskih tradicionalnih praznika. Bijeljinski Romi ga češće označavaju kao Božić. Ovaj praznik se obilježava 14. januara i Romi i Romkinje ga u Bijeljini obilježavaju kao porodični praznik koji obiluje mnoštvom običaja.

Romski narod na Balkanu preuzeo je mnoge običaje od naroda s kojima u dugom vremenskom razdoblju živi, ali istovremeno nije zaboravio ni vlastitu tradiciju. Upravo takve kulturološke specifičnosti su razlog postojanja određenih razlika u načinu na koji Romi slave Vasilicu od ostalih balkanskih naroda. Vasilica je i prvi dan Nove godine pa se prema običajima na ovaj dan obavljaju rituali koji za cilj imaju blagostanje porodice.

Prema Dragoljubu Ackoviću, pravoslavni Romi na Balkanu njeguju sljedeću legendu:

„Jedanput pođe Firaun (romski car) u rat i dođe do mora. Bog ga je volio, pa naredi da se more rastavi i on suh dođe do polovine mora. Tu se prevari i rekne: „I Bog me se boji a kamoli ljudi!“ Bog ga tada upita: „Čija je ovo sila?“ On umjesto da rekne: „Tvoja Bože!“, prevari se i rekne: „Moja!“ Bog se naljuti i naredi da se more sastavi kako je i bilo, te se i Firaun i sva njegova vojska podave; samo ostanu na životu oni koji su bili izašli iz mora.

Poslije toga, pošalje Bog sv. Vasilija onima što su bili izašli i on ih upita: „Hoćete li me slaviti, pa da vas sastavim sa onima koji su na onoj strani?“ „Hoćemo “, odgovore mu oni. Onda se sv. Vasilije pomoli Bogu i Bog stvori gusku. Romi se jedan po jedan popnu na gusku i ona ih prenese na drugu stranu mora. Sv . Vasilije im onda naredi da ga slave i da za njegov dan kolju guske. Od tog ostatka Firaunove vojske nastali su svi Romi. U znak zahvalnosti što ih je spasio, Romi i danas slave svetog Vasilija ili Vasilicu.“

Semberija info