SVEČANOM AKADEMIJOM OBILjEŽEN ROĐENDAN REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

SVEČANOM AKADEMIJOM OBILjEŽEN ROĐENDAN REPUBLIKE SRPSKE


Povodom Dana Republike Srpske, u Centru za kulturu, održana je Svečana akademija u organizaciji Grada Bijrljina, a u programu su učestvovali SCPD „Srbadija“, besjednici, glumci Gradskog pozorišta, Petropavlovski pojci i drugi istaknuti umjetnici. Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, čestitao je Dan Republike Srpske i istakao da je stvorena demokratskim putem u miru prije 30 godina, u skladu sa međunarodnim pravom, pravom naroda na samoopredjeljenje i u skladu sa voljom naroda iskazanom na referendumu.



-Republika Srpska je morala potom biti branjena, ali je i odbranjena. Nažalost , više od 35. 000 ljudi dalo je svoje živote za odbranu Srpske. Na ovaj dan, ali i na sve ostale dane treba da im odajemo počast, a nama, mlađim generacijama, dali su zavjet da je čuvamo i branimo. Sloboda koju smo dobili zahvaljujući njihovoj žrtvi, najveća je pobjeda ovog praznika, Dana Republike“, rekao je Đurđević. On je naglasio da Republika Srpska danas ima sve elemente državnosti, svoju teritoriju, funkcionalnu vlast i narod koji je voli i smatra otadžbinom. 

-Na nama je da budemo jedinstveni i da je ekonomski osnažimo“, rekao je Đurđević. Gradonačelnik Ljubiša Petrović čestitajući Dan Republike, naglasio je da je zahvaljujući borcima i oficirima Vojske Republike Srpske stvorena i odbranjena.



-Mladim generacijama i budućim generacijama, ostavljena je pod Kosovskim zavjetom,da je čuvamo i branimo od svih izazova, da se jako borimo za bolji status svih boračkih kategorija, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca“, rekao je Petrović. Penzionisani general Ljubiša Borovčanin podsjetio je da je na današnji dan, prije 30 godina, formirana Republika Srpska.



-Ovo je lijep povod da se okupimo i prisjetimo ovog značajnog datuma. Danas slavimo ovaj lijep dan, rođendan Republike Srpske i na nama je da je čuvamo, razvijamo i činimo još ljepšom“, rekao je general Borovčanin. Nakon Svečane akademije, na gradskom trgu je za građane organizovan koncert Saše Matića.

Semberija info